Seneste Danmarksnyheder

Vinden giver hjemmebanefordel til EM i sejlsport

Glem analysen i Aarhus

Med det store fokus på vejr, prognoser og forståelsen af begge dele, følger også et behov for at kunne planlægge.

– Vinden er jo doven og vil løbe, hvor den møder mindst modstand. Ved vestenvind er det afgørende at aflæse et mønster, opsummerer elitecheftræner fra Dansk Sejlunion Peter Homilius Hansen.

Men Aarhus bugten er særligt drilsk. Mens det meste af landskabet ud til kysten er fladt, sørger både Riis Skov og højden, som Risskov ligger på, for, at man kan møde en springende vind, der kan skifte både retning og styrke. Det kan ske, hver gange der er vestenvinden, hvilket er den mest normale vindretning i landet.

Det gør det tæt på umuligt at ligge en fast strategi i bugten. Men det er ikke alle forundt at kende den konklusion, og derfor kan danske og særligt lokale sejlere have en fordel.

– Aarhus er så svær og kaotisk, så det er svært at finde et mønster, men det er faktisk endnu vigtigere at vide, at der ikke er et mønster. Det kan være lige så vigtigt som at prøve at forudsige det. Det er da en eller anden form for hjemmebanefordel, siger han.

Og det nikker de anerkendende til langs den 49er båd, der netop er trukket op på land, hvor et new zealandsk sejl endnu vejrer i vinden, mens 23-årige Oscar forsøger at bugsere båden op på en trailer.

De to new zealændere har ellers forsøgt at fratage de lokale danske konkurrenter fordelen i lokalkendskab til vind og bugt. Begge sejlede her i 2014 og igen 2018. Og mens de forskellige baner strækker sig langt ud i bugten, og derved nærmer sig Djurslands sydlige pynt, så er det ikke her, de to blev mest overrasket over vindforholdende.

– Da vi sidst var her, var der jo ikke andet end et enkelt lille skur herude, griner de og peger omkring sig på Aarhus Ø.

– Nu er der jo høje bygninger, og mange af dem, og det kan virkelig give drilske forhold med vinden. Så det er noget helt andet at sejle her nu end i 2018.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies