Seneste Danmarksnyheder

Månen tager en bid af solen – men skyerne truer: I dag er der delvis solformørkelse over Danmark

Mellem klokken 11 og 13 vil en delvis solformørkelse finde sted over Danmark. Det sker, når månen bevæger sig ind foran solen.

Alt afhængig af hvor man befinder sig i Danmark, kan man opleve den delvise solformørkelse mellem klokken 11:05 og 13:17. Den er på sit højeste kort efter klokken 12.

– Det er altid specielt, når man kan opleve himmelmekanikken live – specielt ved solformørkelser, hvor månen langsomt tager en bid af solen. Det, synes jeg, er dybt fascinerende, fortæller inspektør Aase Roland Jacobsen ved Steno Museet i Aarhus.

Omkring 30 procent af solen bliver formørket i dag.

Skyer truer oplevelsen

Vejret spiller naturligvis en central rolle for, hvordan solformørkelsen opleves. Og her er der ikke ubetingede opløftende nyheder for dem, som gerne vil opleve fænomenet.

– Vejret bliver med det, man i meteorologiske kredse kalder ”vekslende skydække.” Det betyder, at der er blanding af skyer og løbende kig til solen. Så de drivende skyer kan drille, men der vil – måske med lidt tålmodighed – være gode chancer for at opleve den delvise solformørkelse i perioder, siger vejrvært Louise Gade.

– Vejret er selvfølgelig den helt afgørende faktor. Vi kan ikke hekse, men vi kan håbe, siger inspektør Aase Roland Jacobsen og tilføjer, at de ved deres arrangement gør både kikkerter og aktiviteter klar til deres arrangement uanset vejret. For som hun siger:

– Bare der kommer et kort hul i skydækket, så får man jo mulighed for at opleve det.”

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies