Seneste Danmarksnyheder

Ildkugle over Danmark – meteoritter kan være faldet ned i Jylland

Det, man skal lede efter, er en sten, der er sortbrændt med en glaseret overflade. Typisk er den sort eller mørkebrun, og så kan den efter de seneste dages regnvejr have afmærkninger af rust.

Er meteoritten brækket i stykker, kan den være brunlig eller grålig – og kornet indeni.

Kan være meget værdifulde

Finder man en meteorit, kan den ikke beholdes. Meteoritter er danekræ, der er betegnelsen for jordfundne, naturskabte genstande af enestående naturhistorisk værdi. Ligesom danefæ tilhører danekræ staten og skal afleveres til et af statens naturhistoriske museer.

Finder man en meteorit er der dog en findeløn. Beløbet afhænger af, hvor sjælden og hvor stor meteoritten er, og beløbet kan være ganske betragteligt.

– Der er nogle meteoritter, der er meget sjældne – og så snakker vi 40-50.000 kroner per gram, og der er nogle, der er lidt mere almindelige, så snakker vi omkring 1.000 kroner per gram, forklarer Ole Knudsen.

Kan være rester fra en af Jupiters måner

Og måske er der tale om, at der ligger en sjælden meteorit et sted i det sydlige Midtjylland

Beregningerne viser, at meteoritten stammer fra asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter.

– En asteroide er det sandsynlige, men da objektets bane næsten når ud til Jupiter, kan det teoretisk set være tilfældet, at det er et stykke af én af Jupiters store gallileiske måner. Jupiters store tyngdekraft kan have tiltrukket en asteroide, der er kollideret med en af Jupiters måner, og fragmenter herfra er slynget ind i retning af Jorden. Hvis det kan påvises, vil det være en historisk og videnskabelig sensation at kunne studere en sten fra en jupiter-måne – men sandsynligheden er meget lille, siger meteoritforsker Henning Haack.

Sjældent af finde metoritter i Danmark

Uanset om de mulige meteoritter nær Grindsted stammer fra en asteroide eller en af jupiters måner, så er det en sjældenhed at finde meteoritter i Danmark.

Kun syv gange er der fundet meteoritter i Danmark, hvoraf de fire er fra kendte meteoritfald.

Et af de seneste store meteoritfund var i februar 2016, hvor en meteorit faldt ned vest for København.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies