Seneste Danmarksnyheder

I Oslo opfordrer man folk til at spare på vandet – men tørken truer ikke os endnu

Tørkeperioden er altså ikke usædvanlig, og særligt sommerhalvåret kan få indekset op på den maksimale værdi.

Der er dog en stor forskel på, hvordan man får vand i Norge og Danmark. I vores naboland henter man en stor del af vandet fra søer, og der er man i langt højere grad påvirket af både nedbør og fordampning. Anderledes står det til i Danmark, forklarer Susan Münster.

– Det drikkevand, vi får ud af vandhanen i dag, har været årevis undervejs. Det tager sin tid, før regnvandet trænger ned gennem jordlagene og bliver til det vand, vandværkerne henter op fra grundvandsmagasinerne.

Derfor skal du altså ikke frygte hverken haner uden vand eller sms’er fra kommunen.

– På den lange bane har et tørkeindeks med få dage med nedbør generelt set ikke den store betydning for den danske vandforsyning, men det er klart, at bliver det ved år efter år, er det en anden situation, siger direktøren fra Danske Vandværker.

Sommeren kan give forbud

De seneste måneder har givet os rigtig mange timer med uforstyret solskin. Marts blev den mest solrige nogensinde målt, og april nåede en syvende plads.

Derved har der ikke været plads til mange skyer med regn. Til gengæld har vi haft lavere temperaturer, end normalt, og det har givet mindre fordampning fra jorden. Og så gav april faktisk næsten lige så meget nedbør, som den plejer. Den faldt bare på meget få dage.

De kommende måneder venter der typisk mere nedbør end foråret, men tiltrods for det, kan tørkeindekset sagtens ramme toppen på grund af større fordampning med de højere temperaturer i sommermånederne. Så det kan ikke udelukkes, at du kan få en sms fra det lokale vandværk, siger Susan Münster.

Hvad skal der til for, at der ville komme sådan en opfordring?

– En længere tørkeperiode i løbet af sommeren, som vi har set i de tidligere år. Det kan for eksempel være et problem, hvis alle forbrugere vælger at vande have eller at fylde havebassinet op på samme tid.

Det har tidligere fået nogle kommuner til at give forbud mod, at man kompenserede for manglende nedbør, ved at vande haven med vandslangen.

Den mulighed er der stadig, fordi man giver vandforsyningsselskaberne mulighed for at indskærpe, hvad vi skal bruge vandet i hanerne til. Det er bestemt i vandforsyningslovens paragraf 52, som lyder:

“Almene vandforsyninger kan, når anlæggets drift eller hensynet til vandforekomsterne skønnes at gøre det nødvendigt, træffe bestemmelse om indskrænkning af vandforbruget, herunder med hensyn til vanding af haver i tørkeperioder.”

Kilder: DMI, Bolius og Danske Vandværker.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies