Seneste Danmarksnyheder

Freddy var en af de mest voldsomme orkaner, vi har set, og fremtiden kan give flere

Tropiske orkaner, tyfoner eller cykloner er navne for det samme vejrfænomen, som medfører voldsom regn og meget kraftige vinde.

– Tropiske orkaner kendes fra mange steder i troperne, bortset fra Sydamerikas vestkyst og Afrikas sydvestkyst, hvor havvandet er for koldt.

– I den tropiske del af Atlanterhavet og i den østlige del af Stillehavet bruges ordet orkan.

– I den vestlige del af Stillehavet og Det Indiske Ocean kaldes en orkan for cyklon.

– Tropiske orkaner er voldsomt uvejr, der opstår i områder med lavtryk over havet, og hvor vandets temperatur er omkring 26-27 grader, så der sker en høj fordampning. Det er fordampningen, der er den væsentligste energikilde til orkanerne.

– Den varme luft stiger opad, og der opstår kraftige tordenskyer. Hele vejrsystemet begynder at rotere mere og mere, og den kendte hvirvel med øjet i midten, hvor der er helt vindstille, opstår.

– Uvejret bliver til en orkan, når vinden når over 32,7 meter per sekund eller 120 kilometer i timen.

– En orkan mister typisk energien, når den rammer land, fordi der ikke længere tilføres energi fra havet. Det usædvanlige ved Freddy var dens rute, hvor den passerede land flere gang, men vendte retur til det varme hav, der gav fornyet energi.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies