Det varme efterår skyldes især, at de første efterårsmåneder stadig var præget af sommerens hedebølge, der bragede op fra syd. Mange steder i Europa blev der sat flere varmerekorder, og det varme vejr bredte sig helt op til Danmark og gav høje temperaturer helt ind i efteråret.
– Det er jo helt normalt, at der ligger varm luft nede over Mellem- og Sydeuropa, men i år kom der usædvanlig mange “pust” dernede fra, og nogle af disse “pust” var endda meget varme – selv for sydeuropæere, forklarer Mikael Jarnvig.
Tørt og solrigt
Efteråret 2022 var altså ikke blot varmere, men også tørrere end normalt og med flere soltimer. Sommerens tørke fortsatte ind i begyndelsen af efteråret. Selvom det klassiske efterårsvejr med regn og rusk trods alt fik fat i Danmark, så blev det til noget mindre regn, end vi er vant til.
Den gennemsnitlige mængde nedbør for et dansk efterår er på 228,2 mm – det man kalder for klimanormalen. Men det nåede vi aldrig på i år, hvor vi kun fik 207mm.
Der er dog steder i Danmark, hvor både paraplyer og regntøj jævnligt skulle findes frem for at komme nogenlunde tørt igennem efterårsvejret. Regnen fordelte sig nemlig meget ujævnt over Danmark og især de nordvestlige egne af Danmark fik mere regn end resten af landet.