Seneste Danmarksnyheder

Det bugner med frugt, men avlere risikerer at miste gevinsten

– Der er stor usikkerhed hos mine kollegaer om, hvad vi stiller op, for der er meget mere frugt, end der er afsætning her og nu.

Normalt kan den slags klares med at opbevare frugten på køl, men det rækker økonomien ikke til i år. De høje energipriser har nemlig gjort det for dyrt til, at det kan svare sig.

Derfor kører de seks kølerum ved Snaptun Æbleplantage heller ikke hele døgnet.

– Jeg har installeret en app, så jeg hele tiden holder øje med elprisen. Når den er over 3,25 kroner, så slukker jeg, siger Vagn Nielsen.

Kølerummene kan forlænge frugtens holdbarhed. Der er ikke nogen sundhedsskadelige problemer for frugten, men det vil give avlerne kortere tid til at afsætte endnu mere frugt end normalt. Men som Vagn Nielsen siger.

– Vi har aldrig prøvet det her før, så vi risikerer, at nogen bliver dårlige, og der kommer skader på frugterne, siger han.

Og selvom det er en omvendt problemstilling for alverne, der normalt håber på, at vejret arter sig, så deres høst bliver optimal, så gør situationen dem nu frustrede. Det fortæller Jan Jager, frugtavler på Kærsbo Frugtplantage, formand for Æble/Pærerklubben.

– Avlerne kan vælge at lade frugten hænge og begrænse omkostningerne. Man kan også vælge at plukke frugten, gemme den på køl og sælge den senere med uvished om elprisernes udvikling. Mine kolleger er simpelthen i tvivl, om de skal spille roulette og gemme frugten.

Tilbage på Snaptun Æbleplantage håber frugtavler Vagn Nielsen på, at energikrisen løser sig, så kølerummene kan holde temperaturen jævn døgnet rundt. Ellers ser han ingen anden løsning end at lade en del af gevinsten forblive på træerne.

– Normalt vil vi lave en tredje plukning, men hvis det her udvikler sig, og det bliver ved med at være lunt, og energipriserne forbliver høje, så vil vi lade frugterne hænge på træerne.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies