Hvis varmen udvikler sig som vejrets prognoser viser, så kan denne uge meget vel give os gensyn med de grønne bøgeskove. En uge med mere end 10 grader kan nemlig give den udbredte træart det sidste skub til, at knopperne forvandles til friske grønne blade.
Det fortæller Iben Margrete Thomsen, Seniorrådgiver ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.
– Det er en reaktion på varmen, og det kommer på baggrund af det vejr, vi har haft. Andre træer kan sagtens have andre forudsætninger, men bøgen er kun styret af varmen, så den kan springe ud fra midt april til starten af maj. Jo koldere, jo senere kommer det hele, siger hun.
Denne uge er der 10-12 grader de fleste dage, og med mulighed for temperaturer omkring 17 grader onsdag, kan det altså sætte gevaldigt skub i bøgetræernes lyst til at springe ud.
Det dristige bøgetræ er tidlig varsling
Landets første bøgetræ er allerede sprunget ud, det gjorde det i starten af april. Men selvom marts var solrig og tør, så var det ikke markant varmere end normalt. Derfor har det nok handlet om mere end bare det lokale klima på den nordlige del af Fyn, siger Iben Margrete Thomsen.
– De sidste tre-fire år har det været den samme bøg. Der er åbenbart nogen bøgetræer, der er meget dristige og genetisk programmerede til at stikke næsen tidligt frem. De fleste er dog mere forsigtige, og de kræver noget mere varme, siger hun og tilføjer, at termometeret gerne skal vise omkring til 15 grader før bøgeskoven virkelig rykker.
Og så hjælper det også, at den første uge af april gav os mange perioder med byger og regnvejr.
– Det kan også have en betydning, at vi sidste uge fik vand oven på en tør marts. Det er nemlig vand, der hjælper bladene med at folde sig ud. Men kun for de bøge, som er klar til udspring.
– Efter de allerførste bøge er sprunget ud, gælder det om at holde øje med vejret. Bare to-tre dage, hvor temperaturen stiger konstant, så kommer det store ryk. Og så går det derfra de næste to uger, forklarer hun.
En landsdækkende oplevelse
På Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet holder man nøje øje med træernes lyst til at lade bladene folde sig ud. Derfor har de også opstillet kameraer flere steder i landet, der sender billeder af bøgeskoven. Denne uge seniorrådgiver Iben Margrete Thomsen også været omkring en række skove nord for København for at se, om nogle af bøgetræerne havde fået mere farve på.
– Der var træer med store, svulmende knopper flere steder, så de må være tæt på at bryde. Jeg tror, det bedste bud er strækningen i Hareskoven, hvor bøgene står sydvendt, siger hun.