Seneste Danmarksnyheder

Zelenskyj talte om “overraskelser”. Nu taler man på russisk stats-tv om en svær situation

I sidste uge serverede Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj en lettere kryptisk besked, der mere end antydede, at noget var under opsejling – andet end den efterhånden meget omtalte offensiv i den sydlige del af landet.

– Jeg vil ikke sige, at der kun er tale om en modoffensiv i Kherson. Der er en retning eller retninger i flertal, og vi skal bevæge os fremad, sagde Zelenskyj i et interview på den amerikanske tv-station ABC.

Meget mere ville han ikke ud med. Af sikkerhedshensyn, lod han forstå og tilføjede:

– Jeg vil gerne have, at fjenden får sig nogle overraskelser.

Overraskelsen er formentlig det, de russiske styrker lige nu kæmper mod.

Ikke i Kherson, men et helt andet sted i landet; godt 500 kilometer nordpå i den østlige Kharkiv-region.

På få dage har ukrainske soldater efter alt at dømme formået at rykke knap 50 kilometer ind i det, der indtil for ganske nylig var russisk besat område.

– De væbnede styrker har befriet og kontrollerer nu mere end 30 byer og landsbyer i Kharkiv-regionen, sagde præsident Zelenskyj i sin daglige tale i aftes.

Samtidig fortsætter offensiven og forsøget på at rykke frontinjerne i den sydlige Kherson-region. Og kampene i det østlige Donbas.

Situationen ændrer sig hastigt, men vi drister os alligevel til at forsøge at give et overblik over udviklingen de seneste dage.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies