Seneste Danmarksnyheder

Zelenskyj om generobringen af Kherson: ‘I dag er en historisk dag’

I dag kom endnu en besked fra de russiske myndigheder: 30.000 russiske service-ansatte og soldater har trukket sig ud af byen.

5.000 stykker militært isenkræm og våben er også fjernet, lyder det. DR har ikke været i stand til at verificere oplysningerne.

Kherson bliver af flere kaldt strategisk vigtig, blandt andet fordi byen fungerer som indgang til den russiskbesatte Krimhalvø samt vigtige havne i Sortehavet.

Militæranalytiker: Skidt for den russiske krigsførelse

Claus Mathiesen, der er lektor ved forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine, lægger ikke fingre imellem, når han skal beskrive situationen.

– Det er det tredjestørste russiske nederlag: De måtte opgive Kyiv, de måtte opgive Kharkiv, og nu måtte de så opgive Kherson. Så det ser skidt ud for den russiske krigsførelse, siger han.

Selvom ukrainerne nu har genindtaget Kherson, så venter der dem forsat en udfordrende opgave, vurderer forsvarsanalytikeren.

– Der er en bekymring for, at russerne har lagt miner ud, så de skal bevæge sig frem med stor bevågenhed. Samtidig sørger de for hele tiden at holde dem, der trækker sig tilbage, under beskydning i håb om at de under den kaotiske tilbagetrækning kan påføre russerne så mange tab som muligt, siger Claus Mathiesen.

Bekymringen om miner deler han med både Volodomyr Zelenskyj og formanden for Khersons militæradministration, Yaroslav Yanushevych, der i dag advarede flygtede borgere fra Kherson mod at vende hjem nu.

– Jeg forstår godt, at I har hjemve og gerne vil hjem så hurtigt som muligt. Jeg beder jer vente lidt. Det er for farligt her nu, siger formanden for Khersons militæradministration, Yaroslav Yanushevych.

Lettelsens suk går hele vejen til Kyiv

Det er ikke kun borgere i Kherson, der i dag fejrer de ukrainske troppers indmarch i regionen.

I hovedstaden, Kyiv, skabte den russiske tilbagetrækning også glæde, fortæller DR‘s journalist i byen Victor Schrøder Friis.

– Det er en kæmpe nyhed – også her i Kyiv. Mange af dem, jeg har talt med, ser det som en stor sejr for Ukraine – og som noget, der også giver håb til de ukrainere, der stadig lever under russisk kontrol, siger han.

Både unge og gamle er stimlet sammen i Kyiv for at fejre russernes tilbagetrækning fra Kherson. (Foto: © MURAD SEZER, Ritzau Scanpix)

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies