Seneste Danmarksnyheder

Wagner-stifter hylder video, der viser henrettelse med hammer: ‘Russere kan lugte forrædere’

Lejehæren er blevet beskyldt for at stå bag krigsforbrydelser, og den seneste video mødes også med kritik.

– Det er en horribel offentlig henrettelse. Ingen fortjener at dø på den måde, skriver Oleksandra Matviichuk, en ukrainsk menneskerettighedsadvokat, der var med til at modtage Nobels Fredspris i år, på Twitter.

– Wagner-gruppen har forlængst krydset den røde linje i Syrien og på den sydlige halvkugle. Militærgruppen er under Kremls kontrol, og krigsforbryderne skal straffes, skriver hun.

Ifølge militæranalytiker Kenneth Øhlenschlæger Buhl fra Forsvarsakademiet sender videoen – og den offentlige støtte til den – flere signaler.

– Udadtil afslører det en utrolig brutalitet, og det grænser til en tilståelse af krigsforbrydelser, fordi Prigozjin på en eller anden måde har godkendt det her eller i hvert fald bifalder det, siger han.

– Han kunne have sagt, det er ikke noget, som vi beskæftiger os med – vi følger krigens love. Men han har i virkeligheden sagt det modsatte, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Internt sender videoen ifølge militæranalytikeren også et klart signal til de russiske soldater og især de nyligt hvervede rekrutter:

– “Hvis I nogensinde tænker på at skifte side, eller hvis I bliver taget til fange, så er der konsekvenser”.

Jevgenij Prigozjin sammen med Vladimir Putin. Han fik tilnavnet ‘Putins kok’ på grund af sit omfattende netværk af restauranter, som han driver samtidig med Wagner-gruppen. (Foto: © POOL New, Ritzau Scanpix)

‘Blev lovet fuld benådning’

55-årige Nuzhins historie illustrerer, hvad der kan ende med at blive skæbnen for de fængselsindsatte, der i løbet af sommeren lod sig hverve til Wagner-hæren.

Han har nemlig også fortalt sin historie i et interview, der blev offentliggjort af den ukrainske journalist Yuri Butusov i september.

Her fortale han, hvordan han afsonede en dom på 24 års fængsel for drab, da Jevgenij Prigozjin i løbet af sommeren selv ankom til fængslet med helikopter.

– Vi blev gennet ud i gården for at se de høje herrer, fortalte han.

– Han lovede fuld benådning, en løn på 100.000 rubler (cirka 12.000 danske kroner, red.) og 5 millioner rubler (cirka en halv millioner danske kroner, red.) til din familie, hvis du blev dræbt i kamp, fortalte han.

Han meldte sig sammen med 91 andre fanger.

I begyndelsen af september blev de sendt til Luhansk-regionen i Ukraine, men da de nåede frem til fronten, valgte han at stikke af.

– Da natten faldt på, udpegede de fem af os til at gå ud og hente lig, og den nat valgte jeg at overgive mig, sagde han fra sit ukrainske fangenskab.

Ret til en fair rettergang

Ifølge Nuzhins egen udlægning var hans ønske hele tiden at kæmpe på ukrainsk side. Det er derfor uvist, hvordan han igen endte tilbage i Wagnergruppens hænder.

Han fortæller i den seneste video, hvor han altså er fangenskab hos Wagnergruppen, at han blev kidnappet på gaden i Kyiv, men der er også forlydender om, at han har været del i en fangeudveksling.

Sagen viser ifølge Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der har speciale i krigens love, hvordan grænserne udviskes med den russiske brug af lejesoldater.

– Spørgsmålet er, om Wagnergruppen er lejesoldater, som ikke har nogen særlig status i forhold til krigsretten, eller om de er kombattanter, der er beskyttet. Det afhænger af, om de er underlagt russisk kommando og dermed hærens disciplinære system, siger han.

Uanset hvad har også desertører ret til en fair rettergang, understreger han.

Det er dog mere uklart, om Ukraine kan have brudt internationale konventioner, hvis en fange mod sin vilje har været del en af en fangeudveksling, som kan true hans liv.

– Der findes ikke nogen udtrykkelig bestemmelse i Geneve-konventionerne herom, men det antages i statspraksis, at en krigsfange ikke må udleveres, hvis der er rimelig grund til at antage, at vedkommende vil blive udsat for tortur eller anden umenneskelig behandling. Det omfatter også faren for henrettelse uden rettergang, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

– Jeg har meget svært ved at forestille mig, at ukrainerne har vekslet ham tilbage, hvis han har kæmpet på deres side, eller de har haft mistanke, om at han var i fare. Men man skal aldrig sige aldrig. Det kan være, at de har anset ham for at være spion, siger han.

Wagner-leder: Nogle af forræderne sidder på kontor

Wagner-gruppens leder benytter til gengæld også videoen til at sende et bredere politisk budskab til den del af den russiske elite, der efter hans mening ikke bakker tilstrækkeligt op om krigen.

– Nogle af forræderne sidder på deres kontorer uden at tænke på deres eget folk. Nogle af dem flyver i privatfly til “neutrale” lande. De er også forrædere, siger Jevgenij Prigozjin.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies