Seneste Danmarksnyheder

Voldtægt af otte kvinder under optagelse af musikvideo har ført til klapjagt på ‘zama zamas’ i Sydafrika

Myndighederne i Sydafrika har sigtet syv mænd i en voldtægtssag, der har ført til klapjagt og overfald på udlændinge.

Mændene er sigtet for at deltage i en massevoldtægt af otte kvinder under optagelserne af en musikvideo i en forladt guldmine, og ifølge myndighederne er de illegale minearbejdere – såkaldte zama zamas.

Voldtægten har i denne måned ført til nye demonstrationer, men også til klapjagt og overfald på illegale indvandrere.

– Sagen rammer lige ned i to af Sydafrikas mest omtalte problematikker: Vold mod kvinder og illegale immigranter. Det er to af de mest brændende samtaleemner i landet, fortæller Søren Bendixen, DR’s Afrika-korrespondent.

Voldtægten fandt sted, da et filmhold skulle optage en musikvideo i en forladt guldmine ved byen Krugersdorp. Filmholdet blev overmandet af en større gruppe af bevæbnede mænd, og de otte kvinder blev udsat for flere voldtægter.

– Han sparkede mig og sagde, at jeg skulle tage mit tøj på, men de andre fortsatte med at voldtage mig på skift, mens en anden pegede en pistol mod mig, har en af kvinderne anonymt fortalt til BBC.

– Jeg troede, at jeg skulle dø, ligesom det sker for utallige kvinder, som er blevet voldtaget i dette land, fortæller hun.

4.000 anholdte

Politiet mener, at gerningsmændene var illegale indvandrere, der ulovligt graver efter guld i de forladte miner.

– Nu har politiet sat en kæmpe klapjagt ind, og har anholdt 350 af de såkaldte “zama zamas”, som man kalder de her illegale minearbejdere. Her er syv er sigtet for voldtægten, siger Søren Bendixen.

Fænomenet med ulovlig minedrift har eksisteret i Sydafrika i årtier.

– De, der prøver lykken er oftest fattige mennesker fra nabolandene, primært fra Zimbabwe, der forsøger at trække det sidste guld ud af de årer, der nu måtte være i de forladte miner, fortæller han.

– Det er et meget brutalt miljø. Det er ikke alene et vanvittigt farligt job. De går ned i mineskakterne uden nogen form for beskyttelse og sprænger sig vej. De udsætter sig selv for meget stor risiko. Det er farligt og hårdt, men finder de noget guld, er de nødt til at gå i fællesskab med kriminelle, fordi de ikke kan komme af med guldet på lovlig vis, siger DR’s korrespondent.

Voldsomme overfald på fremmede

Vreden over voldtægten har ført til voldsomme reaktioner mod zama zamas og andre indvandrere.

– Det er ikke bare sådan, at man taler grimt om dem. Det er voldsomme overfald og drab, siger Søren Bendixen.

– I den har forbindelse har vi ikke bare set, at politiet jagter udlændinge, men det gør lokalbefolkningen også. Vi har set nogle meget ydmygende scener. Nøgne mænd, der bliver drevet gennem gaderne, siger han.

I Sydafrika, der i forvejen har verdens højeste arbejdsløshed, skaber den ulovlige indvandring spændinger, og nu taler politikere om heller ikke at forny opholdstilladelser for lovlige gæstearbejdere, fortæller DR’s Afrika-korrespondent.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies