Verdens største koralrev har klamydia: ‘Bakterien kan måske være med til at forhindre, at korallerne bliver syge’
Klamydia-bakterien er en naturlig del af korallen
Forskerholdet skal nu i gang med at undersøge bakteriens funktion, og hvorvidt den er skadelig.
I forskningsprojektet har man hentet koraller fra tre forskellige rev og undersøgt dem i et laboratorie.
Selv når koraller fra det klamydia-ramte rev opdrættes i anden generation på laboratoriet, så indeholder de stadig klamydia-bakterier, fortæller Lars Skou Olsen.
– Det er en bakterie, der er en naturlig del af korallerne. Man mener så, at den er med til at afvise skadende bakterier, der kan gøre dem syge, og samtidigt hjælper med til at optage forskellige vitaminer, forklarer han.
Lars Skou Olsen forklarer, at man kan forestille sig, at bakterierne lever i små familier inde i korallen, hvor de samarbejder om at få korallen til at fungere, som den skal.
– Så det er ikke bare en bakterie, der ligger og laver sygdom, den hjælper til at sørge for, at korallen virker som den skal.
Kan hjælpe korallernes overlevelse
Det er nemlig vigtigt at forstå, hvordan en koral fungerer, og hvilke bakterier der skal til, når koralrevet skal overleve effekterne af klimaforandringer, fortæller Lars Skou Olsen.
– Det kan jo være, at man på sigt kan gå ind og hjælpe korallerne til at fungere bedre i pressede situationer. Sådan som det er nu, så er der mange ting, der truer korallerne, og én af de værste ting, det er jo klimaforandringerne. Temperaturerne stiger, og så bliver korallerne stressede.
Når korallerne bliver stressede, afstødes de organismer, der hjælper korallen med at optage næring, forklarer han.