‘Velkommen til’. Efter tre hurtige spørgsmål blev DR-journalist godkendt som rekrut af russisk lejehær
– 25. Godt. Har De haft hepatitis B eller C?
– Har De været dømt for noget?
Sådan. Sværere var det ikke at blive godkendt, da DR Nyheder ringede til et hvervekontor for den russiske lejehær Wagner-gruppen for at søge om optagelse.
En journalist fra den nye podcast ‘Moskva-kontoret’ udgav sig for at være en 25-årig russisk mand, som gerne ville tilslutte sig lejehæren for at komme i kamp i Ukraine.
Wagner-gruppen har iværksat en aggressiv kampagne for at skaffe lejesoldater, der kan supplere de pressede russiske styrker på slagmarken. Og vi ville gerne finde ud af, hvor let det er at komme afsted.
Under et minut
DR‘s journalist ringede til hvervekontorer for Wagner-gruppen i Ruslands provinser. Efter en stribe afslag med krav om legitimation kom journalisten igennem til et provinskontor, der havde markant færre forbehold. Efter tre hurtige spørgsmål var den fiktive rekrut på under et minut klar til at blive sendt videre i systemet.
Det ville i praksis sige, at rekrutten skulle tage til en landsby i Krasnodar-regionen i det sydlige Rusland, forklarede hververen fra Wagner-gruppen:
– Dér bliver De tjekket igennem en sidste gang af nogle sikkerhedsmyndigheder med detektor, får taget en blodanalyse, underskrevet en masse papirer – og slut, velkommen til.
To ugers træning
Efter den hurtige screening over telefonen stillede DR Nyheders journalist en række opfølgende spørgsmål for at blive klogere på, hvad man går ind til som nyansat i Wagner-gruppen.
Hvervekontoret fortalte blandt andet, at militær træning ikke er nogen betingelse for at tilslutte sig lejehæren i Ukraine.
– Altså, på to uger skal vores instruktører nok lære dig det minimale, selv hvis du ikke har nogen militærerfaring, sagde hververen fra Wagner-gruppen.
Da vi bad ham om at uddybe træningen, kom der kun nogle stikord: “Bevægelser på slagmarken, krigsføringstaktik” og “skydning med standardvåben fra forskellige positioner”.
Til gengæld er månedslønnen på omkring 30.000 kroner god efter russiske forhold. Da vi spurgte, om der vil blive udbetalt kompensation i tilfælde af dødsfald, var svaret ja – cirka 630.000 kroner.
Det blev også oplyst, at man mindst skal binde sig til en kontrakt på fire måneder.
Hør telefonsamtalen i vores nye podcast:
Under et efterfølgende opkald foregav DR‘s journalist, at han havde en bror og en søster, som også var interesseret i at tage til Ukraine.
Hertil svarede Wagner-kontoret “entydigt nej” til søsteren, men broren kunne de godt bruge – også selvom vi fortalte, at han engang havde fået en bødestraf for spirituskørsel.
Matilde Kimer: Ingen krav
DR Nyheders Rusland-korrespondent og vært for podcasten ‘Moskva-kontoret’, Matilde Kimer, fortæller, at der ikke findes nogen officielle tal for, hvor mange personer Wagner-gruppen har sendt i krig i Ukraine. Men der er tale om “tusinder”.
Wagner-gruppen har længe udført militære missioner, der tjener Ruslands interesser, rundt om i verden. Men udadtil har styret i Moskva altid afvist, at det har kommando over lejehæren.
Under krigen i Ukraine har facaden dog været svær at opretholde. Rusland har åbenlyst haft problemer med at skaffe mandskab nok, og det har fået Wagner-gruppen frem i lyset.
Lejehæren kører en aggressiv hvervekampagne, der blandt andet foregår i de russiske fængsler. Tilbuddet til de indsatte lyder: Meld jer til at kæmpe i Ukraine under Wagners faner, og I vil få løn og en benådning af Putin, hvis I overlever.
Den formodede leder af Wagner-gruppen, Jevgenij Prigosjin, har tilsyneladende selv rekrutteret i fængslerne: