Men her i weekenden var det anderledes. Demonstrationer bredte sig til mindst 13 storbyer rundt om i landet, og i lørdags var anslået 1.000 mennesker på gaden i Shanghai. Af antal ikke nogen stor demonstration set med internationale briller, men i kinesisk perspektiv var det helt uhørt, fordi demonstrationerne rettede sig direkte mod styret.
Det har fået iagttagere til at kalde demonstrationerne de mest opsigtsvækkende siden 1989.
Demonstrantrationerne har udviklet sig til protester mod den hårde corona-politik. “Vi vil ikke have coroatest, vi vil have frihed”, har været blandt de slagsange, som demonstranterne har sunget.
Styret slår igen
I Kina er det velkendt, at ytringsfriheden har trange kår. Derfor er mange kinesere bange for at udtrykke deres holdninger til styret. Under demonstrationerne er et helt blankt stykke hvidt papir derfor blevet et af de foretrukne symboler. Papiret skal fungere som et symbol på alt det, som kineserne ikke får lov at udtrykke.
Men det kinesiske styre lader sig dog ikke diktere af gadens parlament. I stedet har politiet slået hårdt ned over for demonstranterne.
Udover hårdhændede anholdelser, har politiet blandt andet krævet, at demonstranterne tog deres mundbind af, så de kunne indsamle biometriske data og lave ansigtsgenkendelse.
Desuden har politiet stoppet folk på gaden og tjekket deres telefoner. Her er de blevet bedt om at slette billeder og apps, som for eksempel Instagram.
Og for at stoppe spredningen af informationer på tværs af landet, har det kinesiske censur-apparat været på overarbejde. Kommunikationskanaler har været lukket ned, og indhold på sociale medier er blevet fjernet.