Seneste Danmarksnyheder

USA går ind i produktionen af mikrochips: ‘Det vil i høj grad komme dansk erhvervsliv til gode’

Virksomheder får masser af ordrer – men kan ikke levere

Forslaget blev godkendt i Repræsentanternes Hus kort efter, at Biden havde holdt et møde med Kinas præsident, Xi Jinping.

Kina har forsøgt at bremse lovgivningen, fordi den amerikanske produktion er en konkurrent til Kinas. Den kinesiske ambassade i Washington D. C. har blandt andet kaldt forslaget for et minde om “koldkrigsmentalitet”, skriver Ritzau.

Herhjemme er holdningen til det amerikanske lovforslag noget mere positiv.

Og i DI forventer man bestemt, at danske virksomheder får lov til at få en bid af kagen.

– Heldigvis er USA en af vores tætte allierede, og det vil ikke være sådan, at det, der bliver produceret i USA, så kun er forbeholdt amerikanske virksomheder, men det vil være noget, der bliver solgt på det globale marked. Så det vil i høj grad komme dansk erhvervsliv til gode, siger Peter Thagesen.

Mange danske virksomheder har været ramt af manglen på mikrochips, og det har stået på helt siden første bølge af coronapandemien.

Og i DI’s medlemskreds er problemet kun blevet større siden da, fortæller han.

– De virksomheder, som jeg taler med, er i en virkelig presset situation, fordi de modtager sådan set ordrer nok – eller måske faktisk flere ordrer end nogensinde – men de kan bare ikke levere.

Bliver en løsning på længere sigt

Ifølge tal fra DI manglede 3 ud af 4 virksomheder, som er afhængige af mikrochips i produktionen, den efterspurgte vare tilbage i april.

Det svarer til over 1.000 danske virksomheder.

– Det er gået op for alle, hvor forbandet afhængige vi er af de her chips, og det er også gået op for alle, at efterspørgslen er større, end det, der bliver produceret. Så lige nu er der sat et spil i gang, hvor man på globalt plan prøver at komme først og få produceret nogle af de her famøse mikrochips, siger Peter Thagesen fra DI.

Den nye amerikanske produktion af mikrochips er ikke noget, vi kommer til at kunne mærke fra den ene dag til den anden.

Produktionen skal ordentligt op at køre, før vi kan høste frugterne.

– I Europa siger man, at det vil tage i hvert fald 5-7 år, men i USA tror jeg, at de kan gøre det hurtigere. Flere amerikanske kilder skriver, at det vil tage omkring tre år.

– Så det kan ikke løse det akutte problem her og nu, men det er en langsigtet, strategisk beslutning, som amerikanerne har taget. De ved, at efterspørgslen er enorm allerede nu, og at den bare vil stige endnu mere, siger Peter Thagesen fra DI.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies