Seneste Danmarksnyheder

USA bekræfter samtaler med Rusland om Ukraine. Men eksperter mener ikke, vi er kommet tættere på fred

Kan ikke ses som et skridt tættere på fred

Ifølge Ole Wæver er det utænkeligt, at amerikanerne er i gang med at forhandle fred hen over hovedet på Ukraine. Det skyldes ifølge ham, at det er ukrainernes krig og ikke amerikanernes. Men alligevel kan det ikke sættes helt så firkantet op.

– Det tvetydige er, at der alligevel foregår en slags kommunikation via nogle kanaler, hvor man kan vende ting. Det kan være relevant senere hen, hvis man skulle forhandle fred, siger Ole Wæver.

Ifølge ham skal man heller ikke se det som et signal om, at vi nu er rykket et skridt nærmere fred. Det skyldes netop at, amerikanerne ikke er i direkte fredsforhandlinger med russerne, men også at ukrainerne ser ud til at have fremgang på slagmarkerne.

Desuden afviser han, at USA med udmeldingen vil forsøge at presse ukrainerne til en snarlig fredsforhandling.

– Amerikanernes altovervejende interesse er, at ukrainerne klarer sig så godt som muligt. Og så er tanken, at krigen skal finde den afslutning, som den nu kan, siger han.

Lille sandsynlighed for fredssamtale

Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) vurderer heller ikke, at man er rykket et skridt nærmere fred. Han siger, at russerne forlanger, at ukrainerne vil anerkende, at de russisk erobrede områder i Ukraine er russiske.

Det er et krav, som ukrainerne ikke kan gå med til.

– Prisen for fred er uacceptabel for ukrainerne. Så lige nu har jeg meget svært ved at se, at en fredsamtale skulle finde sted, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Snakken om dialog mellem USA og Rusland kan dog være med til at skabe et politisk pres på, at de to parter begynder en fredsforhandling, mener han.

– Der kan ske det, at flere politikere vil påpege, at krigen skal afsluttes. Blandt andet fordi det er voldsomt dyrt, specielt for amerikanerne. De bærer den største økonomiske byrde, siger Flemming Splidsboel Hansen og peger på, at flere republikanere lægger op til at begrænse støtten til Ukraine.

EU-lande må betale, hvis USA trækker sig

Hvis resultatet af det amerikanske midtvejsvalg betyder, at USA vælger at sende færre våben og penge til Ukraine, ligger opgaven på Europa.

Det mener Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies