Seneste Danmarksnyheder

Ungarsk korruptions-vagthund: Orbán skal presses til at ændre kurs

Brug for gennemsigtighed

Derudover lægger Europa-Kommissionen op til, at ungarerne kun kan få udbetalt de 43 milliarder kroner, som er øremærket dem i EU‘s store corona-genopretningsfond, hvis Orbán-regeringen gennemfører 27 reformtiltag – heriblandt en lille håndfuld, der skal styrke den skrantende retsstat og sikre, at dommerne igen bliver frie og uafhængige af politikerne.

Spørger man Sándor Léderer, er der dog brug for mere vidtgående tiltag, hvis man rent faktisk vil styrke retsstaten og beskytte EU-midlerne mod misbrug og svig.

– De vil medføre mindre fremskridt, men de kommer ikke til at løse de grundlæggende risici for korruption, der findes i Ungarn, siger Sándor Léderer og tilføjer, at der blandt andet er brug for mere gennemsigtighed, så uafhængige journalister, ngo’er og helt almindelige borgere kan få indblik i, hvad EU-pengene rent faktisk bliver brugt på.

Derfor mener han, at der bør stilles langt skrappere krav, før ungarerne kan få adgang til de 43 genopretningsmilliarder, som blandt andet skal gå til at styrke den grønne omstilling i Ungarn.

Derudover opfordrer Sándor Léderer også regeringerne til at følge anbefalingen fra Europa-Kommissionen og tilbageholde de 53 milliarder støttekroner, indtil de er helt sikre på, at pengene ikke længere bliver misbrugt.

– Ungarn har virkelig brug for pengene, så derfor bør EU også bede om nogle stærkere tiltag mod korruption. For det er helt åbenlyst, at den ungarske regering ikke er særligt engageret i det her. Den ønsker bare at få pengene, siger Sándor Léderer.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies