Seneste Danmarksnyheder

Ukrainsk tv fjerner russisk sprog fra reality-show: ‘The Bachelor’ er nu på Ukrainsk

Jeg sidder på en bar med tre ukrainere i midten af 20’erne. De får burgere og øl. Den ene bestiller endda en daiquiri. Selvom det er en hovedstad i krig, så er det stadig muligt at nyde en cocktail, mens man venter på den næste luftalarm.

Naturligt falder samtalen på krigen; nye angreb østpå og manglen på strøm, vand og varme. Men der må da også være andet, I går op i, spørger jeg – en smule ubetænksomt måske.

Men det er der. ‘The Bachelor’.

Reality-showet hvor en en flok unge kvinder skal kæmpe om en ung mands gunst. I dette tilfælde en ukrainsk forretningsmand, der er flyttet til Miami. På baren taler de tre ukrainere om, hvem der ryger ud, og hvem der burde vinde. Men det viser sig hurtigt, at også her spiller krigen en rolle.

For showet er blevet optaget, inden russerne invaderede Ukraine, og dengang tillod producerne deltagerne at tale russisk. Noget de nu fortryder.

Præsidenten taler russisk

Ukrainsk er det officielle sprog i Ukraine, men stort set alle taler og forstår russisk. Mange skifter gnidningsfrit frem og tilbage mellem de to sprog alt efter, hvad der er mest belejligt. Når man ser tv, kan en journalist spørge på ukrainsk, hvorefter gæsten så svarer på russisk. Og faktisk var den ukrainske tv-serie, hvor Volodymyr Zelinsky spillede hovedrollen i, før han blev præsident, ligesom så mange andre også på russisk.

Præsidenten var også skeptisk, da den tidligere præsident, Petro Porosjenko, med parlamentet i ryggen indførte en række love, der favoriserer det ukrainske sprog. Blandt andet ved at gøre ukrainsk til det eneste undervisningssprog fra og med 5. klassetrin. Der er enkelte undtagelser for nogle minoritetssprog. Bare ikke russisk. 90 procent af alt nationalt radio og tv skal være på ukrainsk – dog må gæster og kilder selv bestemme, hvilket sprog de taler.

Nogle af lovene er tidligere blevet kritiseret af Europarådets Venedigkommission, der er bekymret for, at det undertrykker især det russisktalende mindretal i landet. Men bevægelsen mod mere ukrainsk og mindre russisk i det offentlig rum er altså fortsat. Og Russernes invasion ser ud til at være benzin på bålet.

‘Beskidt sprog’

På en villavej i Kyiv skraber 61-årige Valeryi Sholomytskyi sne. En hund gør lidt længere nede af vejen, der er opkaldt efter den berømte russiske forfatter Fjodor Dostojevskij. Men vejen skal ligesom så mange andre andre veje i hovedstaden nu have nyt navn. Den her vej kommer i fremtiden til at blive opkaldt efter den amerikanske kunstner Andy Warhol.

– Selvom jeg godt kan lide Dostojevskij, så er jeg glad for det (ændringen af vejnavnet. red.), siger Sholomytskyi til nyhedsbureauet AP.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies