Seneste Danmarksnyheder

Ukrainsk korn er på vej mod konfliktramte Tigray – ekspert tvivler på, det når frem

En omfattende fødevarekrise er med hastige skridt ved at skubbe knap halvdelen af befolkningen i Etiopiens Tigray-provins ud i akut mangel på mad.

Det slår FN’s Fødevareprogram, WFP, fast i sin seneste vurdering af situationen i den konfliktramte region.

Organisationen vurderer, at tæt på hvert tredje barn under fem år er underernæret. Det samme gælder mere end halvdelen af de gravide og ammende kvinder.

Og udsigterne til at få livsvigtig fødevarehjælp frem til befolkningen er dystre, vurderer Stig Jensen, lektor ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet.

For selvom et skib med 23 tons korn i de her dage er på vej fra Ukraine til Østafrika – blandt andet for at sende korn ind i Tigray – er det tvivlsomt, at Etiopien vil give fri passage for nødhjælpen.

– Det sværeste i forhold til konflikten i Tigray er tilgængeligheden. I mange humanitære krisesituationer vil nødhjælpsorganisationerne have et meget større spillerum. Hvis de vil ind nogle steder, vil regeringerne i vid udstrækning give dem mulighed for det. Men det har ikke været tilfældet med den etiopiske regering, siger han.

Han peger på, at Etiopien, mens konflikten har stået på, er blevet anklaget for at blokere for nødhjælp til Tigray-regionen.

– Hvis nødhjælpen går gennem Etiopien, er det reelt den etiopiske regering, der bestemmer, om den kommer frem, og hvem den kommer frem til, siger han og uddyber:

– Jeg tror ikke nødvendigvis, den etiopiske regering vil acceptere, at den her nødhjælp kommer ind i Tigray.

Ændrer ikke på ‘desperat situation’

Krigen i Tigray har været i gang i knap to år. Den bliver udkæmpet mellem den etiopiske centralregering og oprørsstyrker i den nordlige Tigray-provins – og den har kastet civilbefolkningen i den nordlige del af landet ud i en alvorlig humanitær krise.

WFP anslår, at 13 millioner mennesker i Tigray og naboregionerne Afar og Amhara, der også er ramt af krigen, har brug for fødevarehjælp. Det er en stigning på 44 procent i forhold til den seneste vurdering fra organisationen i januar.

Skibet med korn fra Ukraine skal efter planen lægge til i det lille østafrikanske land Djibouti enten den 26. eller 27. august.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies