Da Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj i slutningen af marts talte til Folketinget var det med en opfordring til at tage del i genopbyningsarbejdet i en af landets strategisk vigtigste byer; Mykolajiv, som ligger ved Sortehavet.
Den morgen var Mykolajiv igen blevet ramt af et russisk angreb. Ligesom den bliver dagligt i øjeblikket.
Ukraines præsident Zelenskyj talte til Folketinget i slutningen af marts. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Berlingske)
Alligevel er borgmester Oleksandra Sjenkevytj fokuseret på sin mission:
At få danske virksomheder til at tage del i genopbygningen af byen.
– Jeg ved godt, at virksomheder ikke handler ud fra velgørenhed, det handler om penge. Det ved jeg som tidligere it-iværksætter. Men jeg tror, det vil være en mulighed for at drive forretning med lave skatter, lavere udgifter til arbejdskraft, og en mulighed for at tjene godt i fremtiden, siger borgmesteren som et slet skjult salgspitch.
Før den russiske invasion havde han blandt andet travlt med at lære spansk og lægge planer for sin anden periode som borgmester.
Men både spanskundervisningen, og de planer, han havde for byen, røg med et ud af vinduet den 24. februar.
– Vi er nødt til at bruge noget tid på at gentænke, hvordan fremtiden skal se ud for vores by, hvordan vi kan bruge teknologier fra Danmark – jeres tilgang – til at genopbygge vores by, siger Oleksandra Sjenkevytj, der i disse dage møder flere danskere, end han formentlig nogensinde før har mødt.
Bastionen i syd
I krigens første dage fik Rusland besat Kherson, der ligger godt 100 kilometer fra Mykolaiv, og byen blev hurtigt det næste mål – og dermed en bastion for Ukraines forsvar mod syd.
Byen var under konstant missil- og bombeangreb fra de russiske styrker, som forsøgte at omringe byen med en halv million indbyggere.
I dag er lidt under halvdelen tilbage.
– De skar os af fra flere steder, både øst, syd og nord mod Kyiv. Vi havde kun vejen til Odesa, forklarer borgmesteren, mens han peger på et kort på en lille telefonskærm.