Seneste Danmarksnyheder

Ukraines præsident beder G7 om avancerede forsvarssystemer

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, havde fem ønsker med, da han i dag talte med lederne af G7-landene over video på et topmøde i de tyske alper.

Ønskelisten lød på flere våben, først og fremmest avancerede forsvarssystemer mod luftangreb, hjælp til korneksport, sikkerhedsgarantier, hjælp til genopbygning og flere sanktioner mod Rusland.

Det fortæller kilder tæt på topmødet til nyhedsbureauet Reuters.

Der er endnu ikke kommet nogle officielle meldinger ud om indholdet på mødet mellem Ukraines præsident og lederne fra G7-landene, som tæller USA, Storbritannien, Canada, Japan, Italien, Tyskland og Frankrig.

Men oplysningerne fra Reuters er hverken usandsynlige eller for den sags skyld overraskende. Det fortæller DR’s internationale korrespondent, Steffen Gram, som er til stede ved topmødet på luksushotellet Schloss Elmau i de bayerske alper.

– Jeg tror ikke, at nogen er overraskede over, at han beder om det her, og der er også allerede arbejde i gang, siger Steffen Gram.

Nye sanktioner på vej

Det gælder ikke mindst på sanktionsområdet, hvor der allerede inden topmødet blev annonceret nye sanktioner mod Ruslands forsvarssektor.

– G7-lederne står sammen om en udvidelse af sanktioner, så de i højere grad begrænser Ruslands adgang til vestlig teknologi, som kan være til støtte for Ruslands våbenindustri, lød det ifølge Ritzau i en erklæring fra Det Hvide Hus.

– USA vil også målrettet og aggressivt ramme Ruslands forsyningslinjer og begrænse Ruslands muligheder for at erstatte militært udstyr, som det allerede har tabt under dets brutale krig, hedder det videre.

Låg på oliepriserne

Samtidig diskuterer man på topmødet, hvordan man kan ramme den russiske indtjening på olie, som er med til at finansiere den russiske krigsførsel, fortæller Steffen Gram.

– Noget af det, man diskuterer her på topmødet er, hvordan man kan lægge låg på prisen på olie. Og det vil man forsøge at gøre på sådan en måde, at der stadig er russisk olie på markedet, men at prisen bliver sat ned, siger han og fortsætter:

– Det vil man gøre, sådan at lande, der virkelig har brug for olien og som kommer i store økonomiske vanskeligheder uden, kan blive ved med at få den. Der skal bare låg på prisen, således at russerne ikke kan blive ved med at finansiere deres krigsførelse, siger han.

Kilder fortæller også til Reuters og AFP, at den ukrainske præsident på mødet sagde, at han ønsker krigen i landet afsluttet inden årets udgang, da vinteren vil gøre det sværere for de ukrainske tropper at gøre modstand.

Han opfordrede G7-landene til at gøre, alt hvad de kan for at få stoppet krigen inden da, skriver BBC.

G7-topmødet varer tre dage og slutter i morgen tirsdag.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies