Seneste Danmarksnyheder

Ukraine skal være mere russisk: Nu vil russerne få flere ukrainere til at udskifte deres pas

Flere steder i Ukraine er russerne i færd med at forsøge at gøre landet mere russisk.

Det gælder blandt andet i den sydlige del i de belejrede byer Kherson og Melitopol.

Der er russerne angiveligt gået i gang med at skifte ukrainernes mørkeblå pas ud med et rødt, russisk et af slagsen.

Billedet her er fra starten af krigen, hvor mange ukrainere tog passet med sig og flygtede fra hus og hjem. Langt hovedparten til Polen. (Foto: JAKUB STEZYCKI © Ritzau Scanpix)

En proces, der ifølge det russiske nyhedsbureau i går blev skudt i gang med en ceremoni, hvor lidt flere end 20 ukrainere fik nyt pas og dermed også ny nationalitet.

Ifølge Tass har den pro-russiske styrke i Kherson oplyst, at 7.000 indbyggere siden maj har ansøgt om at få udstedt et russisk pas, og man forventer angiveligt at mange flere vil slutte sig til ønsket om at blive russiske.

Og nu er der altså blevet sat gang i selve produktionen og udstedelsen af passene fra russisk side, og det skal ses, som en del af en såkaldt “russificering” af ukrainsk territorie. Det fortæller Anders Puck, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

– Russerne lægger op til, at de måske skal annektere de her områder på et tidspunkt ved, at de begynder at uddele pas og prøver at gøre områderne mere russiske.

– Russerne prøver at lave en russificering af Kherson og Melitopol, fordi de har mere kontrol der, end de har i Donbas-området, vurderer Anders Puck.

Passene kan være en billet ud af Ukraine

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at verificere, om der rent faktisk er så stor interesse for de røde pas, som det fremgår i de russiske medier.

Ifølge den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, er der ikke ligefrem rift om dem. Efter nyheden blev delt, gik han i gang med undersøge, hvad der var op og ned.

– Jeg undersøgte, hvem de indbyggere i Kherson og Melitopol var, som ønskede russiske pas. Det var et par kollaboratører og folk fra deres egen kreds.

– Det lod ikke til, at folk stod i kø for at få et pas, men snarere for at få en billet ud af landet. Meget sigende, siger Zelenskyj.

Fra Khersons pro-russiske regionale leder, Vladimir Saldo, er meldingen dog en anden.

– Alle vores indbyggere i Kherson ønsker at fået et pas og russisk statsborgerskab så hurtigt som muligt.

– Det er en ny æra, der begynder for os, siger han.

Kherson ligger øst for byerne Odesa og Mykolajiv ved Sortehavet og havde før krigen små 300.000 indbyggere. Byen har siden starten af krigen været belejret af russiske styrker.

Der skal betales med russiske penge i Kherson

Russerne har længe haft gang i at gøre dele af Ukraine mere russisk.

I maj måned annoncerede de, at den officielle valuta i Kherson ikke længere ville være den ukrainske, men russiske rubler, og internetkablerne i den besatte by er angiveligt blevet omdirigeret, så byen nu er forbundet til det russiske internet. Det kan blandt andet betyde, at indbyggerne kan være underlagt censur og overvågning.

Derudover er russiske flag i gaderne blevet et almindeligt syn flere steder i Ukraine.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies