Seneste Danmarksnyheder

Ukraine gør brug af særlig doktrin for at vinde tabt land tilbage – og det gør livet surt for russerne

Ukrainerne gør brug af særlige teknikker i den modoffensiv, de lige nu er i gang med i det sydlige Ukraine.

Siden den russiske invasion begyndte tilbage i februar, har Putins styrker fået kontrol over et bælte i den sydøstlige del af landet. Nu forsøger ukrainerne så at vinde det tabte land tilbage, og det skal blandt andet ske ved hjælp af lokalbefolkningen i de besatte områder.

Amerikanske specialstyrker har bidraget til udviklingen af doktrinen Resistance Operation Concept, der også kaldes ROC. Navnet kan frit oversættes til modstandsoperationskontrol, og det er blandt andet den teknik, ukrainerne gør brug af. Det skriver CNN.

Konceptet blev allerede udviklet tilbage i 2013 som følge af krigen i løsrivelsesrepublikken Sydossetien og Ruslands invasion af Krim for otte år siden, skriver mediet.

– Det er et koncept, hvor man med alle midler forsøger at gøre livet surt for russerne. Ukrainerne har brugt otte år på at planlægge, hvordan modstandsbevægelsen skal operere.

– Det er alt fra kommunikation til, hvad man vil gå efter at sabotere. Det er et gennemtænkt forsvarskoncept, som vi ser udfolde sig i øjeblikket, siger Anders Puck Nielsen, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet.

Manual ude om civiles modstand

Allerede i konfliktens begyndelse lavede de ukrainske myndigheder et website, der forklarer, hvordan man som civil kæmper imod den russiske besættelse.

Det gælder blandt andet sabotage ved eksempelvis at lægge små sandkorn ned i tanken på russiske køretøjer, give uklare svar, sprede rygter og stille spørgsmål til alle former for regler.

Desuden dækker sabotagen også over alt fra bilbomber og partisanbevægelse mod russerne og dem, der arbejder på russiske side. Af den grund kan det skabe stor usikkerhed blandt de russiske styrker, fordi de ikke ved, hvem de kan stole på, fortæller Anders Puck Nielsen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies