Seneste Danmarksnyheder

Ukraine genoptager forsøg på at befri Slangeøen: ‘Vi kæmper til det sidste’

En strid om luftrum

Det er ikke første gang, siden russiske styrker indtog øen i slutningen af februar, at Ukraine forsøger at genvinde Slangeøen.

Også i midten af maj lød meldingen fra Rusland, at Ukraine havde lidt betydelige tab i et forsøg på at indtage øen – heriblandt specialstyrker, kampfly, helikoptere og droner. Ukraine afviste udmeldingen og hævdede, at de havde begrænset deres fremstød angreb mod både og anlæg på øen.

Også dengang lød det fra Kyrylo Budanov fra det ukrainske forsvarsministerium, at man ville kæmpe “til det sidste” for at genvinde kontrollen med øen.

Land, vand og luft

Der er da også god grund til, at den lille ø, som er en brøkdel af en kvadratkilometer stor, er så attraktiv for både russisk og ukrainsk militær, fortalte Budanov i midten af maj.

– Den, der kontrollerer øen, kan på ethvert tidspunkt blokere al trafik med civile fartøjer i alle retninger mod det sydlige Ukraine. Slangeøen er ukrainsk territorium, og vi vil genindtage det og kæmpe for det, som længe som det er nødvendigt, sagde han ifølge Ukraina Pravda.

Øen ligger cirka 30 kilometer fra kysten – og har man kontrol med øen, har man kontrol med både vand, land og luft i området, vurderer en ekspert over for BBC.

– Hvis de russiske tropper lykkes med at besætte øen og opsætte deres langdistance luftforsvarssystemer, så vil de kontrollere vandet, landet og luften i den nordvestlige del af Sortehavet og i det sydlige Ukraine, fortalte den ukrainske militærekspert, Oleh Zhdanov, til BBC sidste måned.

“Fuck af” til russisk krigskib

Den lille ø har da også haft Ruslands opmærksomhed helt siden krigens allerførste dage – faktisk de allerførste timer.

Længere tog det nemlig ikke for det russiske krigsskibMoskva‘ at nå frem til øen, hvorefter den lille gruppe ukrainske soldater, der befandt sig på øen, blev advaret om at overgive sig “eller blive bombet”.

Som mange nok husker, lød svaret fra soldaterne til det russiske krigsskib: “Fuck af!”

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies