Seneste Danmarksnyheder

Ukraine generobrer flere landsbyer, og Rusland udskyder afstemning i Kherson

Generobringen af flere mindre byer i den russiskbesatte Kherson-provins er små, men vigtige symbolske sejre for Ukraine.

Sådan lyder vurderingen fra to militæreksperter, efter at den amerikanske tænketank Institute for The Study of War (ISW) i dag kan bekræfte, at Ukraine har genvundet kontrollen over mindst to områder.

– Vi ser nu en krig, der står foran et afgørende vendepunkt, hvor Ukraine for første gang har overtaget det strategiske initiativ og gør fremskridt i området ved Kherson, siger Carsten Rasmussen, brigadegeneral og tidligere dansk forsvarsattaché i Rusland.

Samme vurdering kommer fra militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen.

– Det viser, at tingene går ukrainernes vej, siger han.

– Det, at de har ramt russernes logistik, ser nu ud til at virke, men det er stadig for små områder i sig selv til, at det endnu er afgørende. Det her skal fortsætte, hvis det skal få afgørende betydning på krigens gang, fortæller Anders Puck Nielsen.

Zelenskyj har brug for at vise fremgang

Efter flere dage hvor den ukrainske hærledelse har bedt om, at man ikke delte fotos og video fra frontlinjen, sagde den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i går, at ukrainske styrker har generobret tre områder i henholdsvis den sydlige og østlige del af landet.

– Det gør han for at tage kontrol med informationsrummet og styre fortællingen om, hvad der sker på slagmarken, siger Carsten Rasmussen, der indtil foråret 2022 var forsvarsattaché i Rusland.

Det er nemlig vigtigt for Ukraine at signalere fremgang, når Vesten skal overbevises om at sende flere våben, vurderer Carsten Rasmussen.

Samme vurdering kommer fra Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet.

– Det tyder på, at Zelenskyj gerne vil vise, at der er fremgang og momentum – måske op til den donorkonference, der skal afholdes i den her uge.

Ukrainsk flag i Kherson-regionen

Et foto af ukrainske soldater, der hejser Ukraines blå-gule flag angiveligt på et hospital i byen Vysokopillya, i den nordlige del af Kherson, blev da også i dag delt af Kyrylo Tymoshenko, vicechef i den ukrainske præsidents kontor.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies