Seneste Danmarksnyheder

Ukraine går til angreb og generobrer flere byer: ‘Putin har et problem nu’

Krigen mellem Rusland og Ukraine har i de seneste dage taget en ny drejning.

Efter flere meldinger tyder alt på, at ukrainske styrker på få dage har formået at bevæge sig ind i områder i Kharkiv- og Kherson-regionen, der altså indtil for ganske nylig var i russiske hænder.

Ifølge det russiske statsejede nyhedsbureau TASS har det russiske forsvarsministerium i dag meldt ud, at de vil trække sine tropper ud af de to ukrainske byer Balakliia og Izium.

– For at opnå de erklærede mål om den specielle militære operation for befrielsen af Donbass, er det blevet besluttet at flytte de russiske tropper, der er udstationeret omkring Balakliia og Izium, for at fokusere indsatsen omkring Donetsk, siger Igor Konashenkov, talsmand for forsvarsministeriet, ifølge nyhedsbureau.

Men selvom landene har forskellige udlægninger af situationen, har krigens udvikling mildt sagt sat den russiske præsident Putins tropper på prøve, vurderer lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen.

En ukrainsk soldat hejser et flag i det, der angiveligt er byen Vysokopillja i Kherson-regionen. (Foto: TA_ZA_SHO00)

– Det er pivdårlige nyheder for det russiske forsvar. Det vidner om, at russerne absolut ikke er i stand til at holde de områder, de gerne vil, siger han.

I et interview med den amerikanske tv-station ABC sidste uge fortalte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, at noget var under opsejling.

Citaterne fremstår lettere kryptiske, og af sikkerhedshensyn ville Zelenskyj ikke uddybe yderligere.

– Jeg vil gerne have, at fjenden får sig nogle overraskelser, sagde han.

Vigtig jernbane-by

Den overraskelse har russiske tropper angiveligt fået sig i byen Kupjansk. Jernbane-byen, der indtil nu har været russisk besat, er en strategisk vigtig by, der har fungeret som et væsentligt transportled i den russiske forsyningslinje.

Byen, der ligger mellem Luhansk og Kharkiv, er ifølge Ukraines statslige sikkerhedstjeneste, SBU, nu i ukrainsk varetægt.

– Kupjansk er Ukraine. Æret være Ukraines væbnede styrker, skriver Natalia Popova, der er rådgiver for lederen af regionsrådet i Kharkiv-regionen, på Facebook.

Med Kupjansk under ukrainsk kontrol kan tusindvis af russiske soldater nu være afskåret fra frontlinjen, og også det kan slå sprækker i den russiske krigsstrategi, vurderer Peter Viggo Jakobsen.

– Putin er nødt til at se, om de kan standse blødningen. De er ved at blive skubbet baglæns, og det skal de have stoppet. Den bedste måde at gøre det på, er, at smide nogle flere soldater frem til fronten og eventuelt prøve at understøtte deres styrker med artilleri, siger han.

Også byen Izium, der i fem måneder har været russisk besat, ser nu ud til at være generobret af ukrainske styrker. Det skriver CNN.

Ifølge Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, har byen været udgangspunkt for russiske angreb i den nordlige del af Donbass.

– Det er en ret dårlig situation for russerne. Det er skadeligt for deres projekt om at erobre resten af Donbass. Nu skal de til at tilbageerobre det her først, siger han.

Fra ‘militæroperation’ til krig?

Ifølge Vladimir Putin og de russiske statsmedier er der ikke tale om en krig i Ukraine – men derimod om en “militær specialoperation” foretaget af Rusland.

Spørgsmålet er nu, om Putin som følge af de sidste dages udvikling, vil ændre den mærkat. På den måde får han nemlig større mulighed for at indkalde russiske værnepligtige til kampene i Ukraine.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies