Seneste Danmarksnyheder

Ukraine får status som EU-kandidatland – men vejen til medlemskab er stadig lang og kringlet

Store problemer i Ukraine

Det er ellers ikke mange måneder siden, at det var noget nært utænkeligt, at Ukraine kunne få tildelt EU-kandidatstatus på nuværende tidspunkt.

Det østeuropæiske land er nemlig milevidt fra at opfylde alle de krav og betingelser, der er for at blive optaget i EU.

Der er blandt andet store problemer, når det kommer til korruption, og det ukrainske retsvæsen er hverken ikke frit eller uafhængigt, som ellers er et ufravigeligt optagelseskrav fra EU’s side.

Derudover er det ikke alle medlemslande, som brændende ønsker at udvide unionen yderligere på nuværende tidspunkt. Især ikke med et stort og folkerigt land som Ukraine, som allerede inden krigen var det fattigste land i Europa.

Men alt blev vendt op og ned, da Rusland invaderede Ukraine den 24. februar i år.

Vestlig skepsis

Blot fire dage efter invasionen sendte præsident Zelensky en formel ansøgning afsted til EU-toppen. Her påpegede han, at ukrainerne lige nu kæmper med livet som indsats for at forsvare de værdier og rettigheder, som det europæiske samarbejde bygger på, og derfor krævede han, at EU-landene lynhurtigt tog stilling til ansøgningen.

Det budskab mødte i første omgang opbakning fra en række øst- og centraleuropæiske medlemslande, som pressede på for at tildele Ukraine kandidatstatus med det samme.

Flere af de vesteuropæiske lande, ikke mindst Frankrig, Tyskland og Holland, var derimod tilbageholdende. De ville ikke stille ukrainerne mere i udsigt, end de rent faktisk kunne holde, blot for at sende dem et positivt signal midt i krisen. Og den franske præsident, Emmanuel Macron, var samtidig afvisende over for at indlede optagelsesforhandlinger med et land i krig.

Siden da har flere af dem besøgt Volodymyr Zelensky i den ukrainske hovedstad, Kyiv, hvor han selv har forklaret dem, hvorfor den status er så vigtig for ukrainerne.

Og i fredags lød det så fra Europa-Kommissionen, der på rekordtid har gransket Ukraines EU-egnethed, at landet er klar til at få kandidatstatus – dog med en række betingelser, heriblandt en skærpet korruptionsbekæmpelse, som skal være på plads, inden de kan sætte sig til rette ved forhandlingsbordet.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies