Seneste Danmarksnyheder

Ukraine bryder igennem i syd og rykker frem på to fronter

Major og militæranalytiker Kristian Lindhardt fra Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet er overrasket over, at de ukrainske soldater stadig har kræfter og overskud til at rykke frem.

– Det fortæller mig, at de har kræfter i behold, og det fortæller noget om styrkeforholdet lige nu, siger han.

Ukraine skal vinde land før vinteren

Han forklarer, at det ukrainske militær lige nu har travlt med tage så meget land som muligt, inden vinteren sætter ind, og inden russiske forstærkninger ankommer.

– De skal nå så meget, de kan, inden det er for sent, siger han.

– De ukrainske soldater ved, at der er russiske tropper på vej. Det er trods alt 300.000 mand, der bliver mobiliseret. Og når vinteren og efteråret kommer, er det vigtigt at stå i en fordelagtig situation. For eksempel ved nogle bakkepartier eller ved en flod, siger Kristian Lindhardt.

Rusland har svært ved at fastholde frontlinjen

Omvendt har de russiske styrker problemer med at fastholde deres forsvarspositioner.

Ruslands hær har både måttet trække sig fra forsvarspositioner ved Oskil- og Dniprofloden, og meldinger om fremskridt på Kherson-fronten er endnu et svaghedstegn, forklarer militæranalytikeren.

– Russerne omdirigerede for noget tid siden dele af deres stærkeste enheder ned mod syd, fordi de var bange for, at ukrainerne skulle iværksætte en offensiv dernede. At ukrainerne stadig kan lave fremskridt dernede, fortæller mig, at russerne godt nok står svagt i deres opstilling lige nu, siger Kristian Lindhardt.

Kampe med håndvåben i syd

Hvor kampene i øst omkring Kharkiv har været præget af mobile enheder med kampvogne og pansrede mandskabsvogne, der rykker hurtigt frem, har kampene sydpå været mere fastlåst og præget af infanteri, der kæmper mand mod mand med håndvåben, fortæller Kristian Lindhardt fra Forsvarsakademiet.

– Hvis de kæmper om kilometre oppe østpå, så kæmper de ofte nede sydpå om 100 meter ad gangen, siger Kristian Lindhardt.

– Det er en mere tålmodig offensiv, som Jacob Kaarsbo formulerer det.

– Her satser ukrainerne på at køre russerne trætte ved at ramme deres forsyningslinjer, siger han.

Kender ikke tab

Spørgsmålet er dog, hvor længe de ukrainske soldater kan holde tempoet i fremrykningen.

– Kampene nede sydpå er noget, der koster. Det kræver mange soldater at deltage i sådan nogle infanterikampe, siger Kristian Lindhardt fra Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet

– Hvornår når ukrainerne kulminationspunktet? Punktet, hvor deres offensive kapacitet kulminerer? Det er det store spørgsmål. For vi ved ikke rigtigt noget om deres tab. Vi har set masser af russiske tab, men jeg regner også med, at ukrainerne har lidt store tab, navnlig nede sydpå, siger han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies