Seneste Danmarksnyheder

Ukraine bomber vigtig bro og går til modangreb

Lektor: Ukraine har brug for at vise initiativ

Ifølge Claus Mathiesen, lektor i russisk på Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattache i Ukraine, har den ukrainske hær en god chance for at generobre Kherson.

– Jeg tror faktisk ikke, at deres muligheder er så dårlige. Ukrainerne har gjort klar til den her offensiv i det pænt stykke tid, blandt andet ved at afskære byen fra resten af de russisk-kontrollerede områder, siger han.

Men det er også – af flere grunde – nødvendigt for Ukraine at sætte et modangreb ind.

De har blandt andet brug for at tage initiativ, efter at de med nogen succes har modstået den russiske fremrykning i øst.

– Ukrainerne har haft et voldsomt behov for at vise initiativ. “Nu gør vi også noget. Vi sidder ikke bare passivt og får tæsk”, siger Claus Mathiesen.

Frygter manipuleret folkeafstemning

Men de vil også gerne generobre Kherson, før russerne får lejlighed til at gennemføre en bebudet folkeafstemning blandt de borgere, som ikke er flygtet fra de russiske soldater.

– For Ukraine handler det i høj grad om at forpurre, at russerne holder de her afstemninger, siger Claus Mathiesen.

Den russisk-indsatte administration i Kherson har ændret gadenavne til russisk og hejst russiske og sovjetiske flag ved mindesmærker. Men der er også meldinger om lokale demonstrationer og sabotage.

– Det er måske ikke alle aktioner, der har kæmpe betydning militært, siger Claus Mathiesen fra Forsvarsakademiet.

– Men det har enorm betydning at vise, at der stadigvæk er modstand i området, og den russiske besættelsesmagts måde at gøre det på – at russificere, at udskifte vejskilte, indsætte kollaboratører i den lokale administration – ikke virker, siger han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies