Seneste Danmarksnyheder

Ukraine bliver kritiseret for at sende børn med handicap på institutioner: ‘Det minder om et fængsel’

Ifølge Sif Holst, næstformand hos Danske Handicaporganisationer, bør man slet ikke placere folk med handicap på institutioner, hvor mange bliver tvunget til at bo tæt, og hvor der ikke altid er adgang til udendørs arealer.

– Det er meget svært at udfolde sig og blive et helt menneske, hvis man vokser op på en institution uden støtte og kærlighed og aldrig kommer uden for institutionens vægge – eller bare sin seng, siger Sif Holst.

Ukraines kritisable håndtering af landets borgere med handicap er et levn fra Sovjettiden, og andre tidligere sovjetrepublikker har haft tilsvarende problemer, forklarer hun.

– Vi skal have gjort op med institutionerne. Det er ikke måden at få skabt gode forhold for mennesker med handicap.

Ifølge menneskerettighedsorganistioner kan Ukraine ikke blive en del af EU, før landet forbedrer forholdene for landets befolkning med handicap.

– Det er utåleligt. Hvis Ukraine gerne vil være en del af den vestlige verden og et lovlydigt demokrati, kan landet ikke bare afskrive børn med handicap, siger Eric Rosenthal fra Disability Rights International.

Yuliia Sachuk fra Fight for Right håber, at Ukraines EU-drømme på sigt kan betyde, at forholdene for landets borgere med handicap bliver bedre.

– Ukraine bliver nødt til at ændre sin tilgang. Vi skal vise vores villighed til at være et demokratisk land, siger hun til DR Nyheder.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies