Seneste Danmarksnyheder

Ukraine advarer: Rusland planlægger en ny, stor offensiv i det nye år

Måske kommer den til februar eller marts. Måske allerede i januar.

Men sikkert er det, at Rusland har planer om at igangætte en ny, stor offensiv mod Ukraine i begyndelsen af det nye år.

Sådan lyder de gentagne advarsler fra en række højtstående ukrainske politikere og generaler i flere vestlige medier.

– Kreml forsøger at finde nye løsninger på, hvordan man får sejren i hus, siger Ukraines forsvarsminister Oleksii Reznikov til The Guardian.

Ifølge ham vil de omkring 300.000 russere, der blev indkaldt til den russiske hær, være klar til krig i starten af 2023. Og her skal halvdelen bruges til den nye offensiv, mener forsvarsministeren.

– Det tager mindst tre måneder at forberede de indkaldte. Det betyder, at de er klar til at begynde den næste bølge, sandsynligvis i februar, lige som tidligere i år. Det er deres plan, lyder det fra Reznikov.

Russisk pres på Putin

Ifølge militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen er der meget, der tyder på, at Rusland har planer om at lave en offensiv.

– Jeg tror, at ukrainerne gerne vil korrigere et billede i Vesten om, at krigen vil gå i stå henover vinteren, og at russerne har tænkt sig at tage en lang pause. Det er ikke sådan, de ser det, siger han.

Det var også meldingen fra Ukraines viceforsvarsminister, Hanna Malyar, på en briefing torsdag:

– Vi og verden bør ikke slappe af, for det ultimative mål for Rusland er at erobre hele Ukraine, og først derefter kan de komme videre.

Video fra det russiske forsvarsministerium fredag, der angiveligt viser russiske soldater træne med belarussiske soldater i Belarus:

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies