Seneste Danmarksnyheder

Udenlandske soldater er ude af russisk fangenskab: ‘Jeg bad faktisk til, at jeg ville dø’

Der er tale om voldsomme beretninger. Han fortæller blandt andet, hvordan han blev udsat for høj musik døgnet rundt og blev holdt i isolation. Ligesom han blev tvunget til at stå op i timevis om natten, så han ikke kunne sove, samt at han tabte 15 kilo på få måneder, fordi han fik for lidt mad.

I artiklen fremviser hans ven Andy Tai Huynh, som sad fanget sammen med Alex Drueke i Ukraine, sin ryg. Det ligner, den er blevet ædt op af insekter.

Begge fremviser også deres hænder, hvor der er store ar på håndledene, efter de var hårdt bundet, da de blev sat på et fly, uanende at de snart ville indgå i en fangeudveksling. Rejsen i flyet var ekstremt smertefuld, forklarer han uden at ville gå i detaljer med oplevelsen.

– For mig personligt var det klart den absolut værste oplevelse. Jeg indså flere gange under forløbet, at jeg kunne dø, eller at jeg var tæt på at dø, eller at jeg formentlig ville dø. Men den her gang bad jeg faktisk til, at jeg ville dø.

Truede med at skære øre af

Du kan vælge mellem en hurtig eller en ‘smuk’ død. Sådan lød truslen over for briten Aiden Aslin, der blev taget til fange af russerne efter kampe i den sydukrainske by Mariupol.

Det beretter han om over for det britiske tabloidmedie The Sun, efter han for nogle uger siden blev frigivet som resultat af fangeudvekslingen mellem Rusland og Ukraine.

Aslin fortæller, at han blev placeret i en isolationscelle i flere måneder, banket og stukket med en kniv.

– Jeg blev behandlet værre end en hund, siger han.

Efter han blev stukket med en kniv, fik han at vide, at en vagt allerede havde besluttet, at han ville få en ‘smuk’ død, og at vagten ville sørge for det.

– Jeg troede aldrig, jeg ville komme ud i live, fortæller Aslin.

Desuden sov han på en madras, hvor der var væggelus og kakkerlakker. Aiden Aslin blev sammen med fire andre briter frigivet for nogle uger siden.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at verificere de tidligere krigsfangers beretninger.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies