Trækker hele Europa ned
Men ifølge Robert Habeck vil hjælpepakken, der har fået navnet ‘et forsvarsskjold mod høje energipriser’, tværtimod komme hele Europa til gavn.
Tyskland er nemlig den største økonomi i Europa, og landet bliver ofte kaldt den europæiske vækstmotor. Og derfor rammer det også de andre lande, at den tyske inflation i sidste måned nåede op på ti procent, hvilket er det højeste i 70 år.
– Hvis Tyskland skulle ende i en rigtig dyb recession, vil det trække hele Europa med sig ned, siger Robert Habeck, der også er Tysklands klima- og økonomiminister, og tilføjer, at kritikken af den tyske hjælpepakke ikke er fair.
– Der er mange lande, som allerede har indført tiltag for at lægge loft over energipriserne, siger han.
Meldingen fra den tyske toppolitiker kommer samtidig med, at EU-landene forsøger at finde en måde at tøjle de skyhøje gaspriser, som er hovedårsagen til den voldsomme inflation, de har oplevet på det seneste. Og også her bliver Tyskland, som er et af de mest dominerende lande i unionen, fra flere sider kritiseret for at være usolidarisk med resten af landene.
Det helt store og følsomme stridspunkt er, om landene skal indføre et prisloft på gas – altså en politisk fastsat makspris for, hvor meget de vil betale for den gas, de køber fra eksempelvis Norge, Algeriet eller USA.
Det mener et flertal af landene, heriblandt Italien, Slovakiet og Portugal, som lige nu presser benhårdt på for et sådant prisloft på al gas. De mener, at det er den mest effektive måde at holde gas- og elpriserne nede.
Men det er Tyskland – sammen med blandt andet Danmark og Holland – omvendt imod.
Her kan du se, hvorfor din energi er blevet dyrere: