Forhenværende kansler Angela Merkel og hendes parti, Kristendemokraterne, var meget imod en legalisering af det euforiserende stof, og Merkel var stor fortaler for at bevare landets cannabisforbud.
Legaliseringen vil derfor være “lidt af en turnaround i tysk politik”, siger Jørgen Møllekjær.
Steget forbrug blandt unge
Det cannabisforbud, Tyskland har haft indtil nu, ser ikke ud til at have virket. For ifølge den tyske sundhedsminister, Karl Lauterbach, er hashforbruget steget de sidste 10-15 år i Tyskland – specielt blandt de unge, skriver BBC.
– Formålet er også at beskytte de unge mennesker. Håbet er, at en statsliggørelse vil gøre det mindre farligt – at de unge så ikke køber for meget og det forkerte, siger Jørgen Møllekjær
Forslaget møder dog også modstand i det tyske samfund – blandt andet fra en række borligere partier. Bekymringen går på, at en legalisering måske kan få en række unge mennesker, som ellers ikke ville ryge hash, til at gøre det.
Resten af Europa
Tyskland er langt fra det første land til at legalisere cannabis, og flere europæiske lande har allerede gjort medicinsk brug af cannabis lovligt.
Siden 1967 har Holland tolereret “små-salg” af joints på caféer, hvor voksne kan købe op til fem gram cannabis. Det er dog kun tilladt at ryge stoffet på barer.
I både Schweiz, Portugal og Malta er det lovligt at beside små mængder cannabis.
Selvom forslaget endnu mangler at blive stemt igennem i det tyske parlament, er der ifølge Jørgen Møllekjær intet, der tyder på, at det ikke bliver til noget.
– Det er jo lidt af en sensation. Der kommer autoriserede butikker, der vil sælge det her, siger han.
– Vi kan godt forvente, at det bliver muligt at købe cannabis ved grænsehandel i Flensborg.