Seneste Danmarksnyheder

Tyskland trodser advarsler og sælger kritisk infrastruktur til Kina

Den store frygt omhandler, hvad der kan ske, hvis Vesten og Kina ender i en konflikt, hvor kineserne kan bruge deres kontrol over de europæiske havne til at blokere livsvigtige varestrømme, siger Michael Reiter.

Alligevel vækker aftalen glæde i Hamborg, som kineserne har lovet at gøre til en foretrukken havn.

– Det vil give en masse ekstra containere og en masse ekstra penge i kassen i storbyen, siger Michael Reiter.

– Så i Hamborg har man julelys i øjnene, men i Berlin og Bruxelles er der mange, der nærmest har det, som om at julen er aflyst.

Krigen i Ukraine spøger

De dybe panderynker omkring salget af en del af den mindste containerterminal i Hamborg kan virke overdrevne.

– For Cosco har for eksempel gjort havnen i Piraeus, som i mange år skrantede, til en kæmpe succeshistorie, påpeger Michael Reiter.

Men krigen i Ukraine spøger, siger han.

– Før den 24. februar i år, der tror jeg, at man i mindre grad havde løftet øjenbrynene over et delvist salg af en mindre terminal i Hamborg.

– Men så kom Ruslands krig mod Ukraine, og der kom en energikrig mod Europa, hvor gasleverancer blev brugt som politisk våben – ikke mindst mod Tyskland, som var blevet afhængig af russisk gas og havde solgt flere af sine gaslagre til Rusland – altså kritisk infrastruktur, som det også er tilfældet med havnen.

– Og den fælde – om man vil – er man bange for også at gå i, hvad angår kineserne.

Herunder hos Robert Habeck, Tysklands vicekansler samt klima- og økonomiminister, som i sidste uge advarede mod at gentage fortidens fejl:

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies