Seneste Danmarksnyheder

Tre anholdelser af russere i Norge er tegn på hybridkrig, lyder det fra ekspert

Efterretningstjenesten er orienteret

Ifølge NRK mener det norske politi ikke nødvendigvis, at der er sammenhæng mellem anholdelserne. Politiet slår samtidig fast, at det er for tidligt at konkludere på motivet bag hændelserne, da sagerne stadig efterforskes.

Selvom det norske politi ikke kan sige noget endeligt om sagerne endnu, har de dog været i kontakt med det norske politis efterretningstjeneste, PST. Ifølge NRK oplyser PST, at det kan blive nødvendigt, at de overtager efterforskningen.

– Vi ønsker at afdække, om der er tale om ulovlig efterretningsarbejde i Norge, eller om det er tilforladelig aktivitet, siger Trond Hugubakken, der er kommunikationsdirektør i PST til NRK.

Fra Mette Skak er meldingen dog noget klarere.

– Jeg tror, at de her såkaldte russiske turister eller agenter, eller hvad de er, har villet ramme kritisk infrastruktur i Norge, hvis de ikke var blevet opdaget. Det er sandsynligt. Især på grund af de her forskellige pas (som den ene anholdte mand har, red.), for det er ikke normalt at gå rundt med.

Den russiske suppedas

Uanset årsagen bag, er der tale om to russiske statsborgere, der har brudt loven ved at flyve med drone på norske territorium. Og det bliver taget alvorligt, lyder det fra Norges justitsminister, Emilie Enger Mehl, til NRK.

– Vi har et forbud mod, at russere flyver med droner. Det er vigtigt, at vi overholder og håndhæver det. Det er vigtigt, at sanktioner bliver opretholdt, siger hun.

Selvom justitsministeren her nævner sanktioner mod Rusland, har hverken Justitsministeriet eller det norske politi villet koble anholdelserne direkte til Rusland.

Spørger man Mette Skak, er det dog ikke helt utænkeligt, at der er en sammenhæng. Og hun ser en central årsag bag både hændelserne i Norge og i andre lande.

– Rusland har et problem med deres krigsførelse i Ukraine, de er simpelt hen trængt. Derfor prøver de at rokke ved den sikkerhedspolitiske opbakning til Ukraine blandt de nordeuropæiske lande. Jeg tror ikke, at det lykkes, men når man er i den suppedas, som Rusland er i, så må man gribe i et hvilket som helst halmstrå.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies