Seneste Danmarksnyheder

To ministre forlader Boris Johnsons regering i protest og udløser rokade

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har tirsdag aften udnævnt Nadhim Zahawi som ny finansminister i sin konservative regering.

Det fremgår af en officiel meddelelse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Zahawi, der hidtil har været uddannelsesminister, afløser Rishi Sunak, der tirsdag trak sig fra posten i protest mod Johnson. Som ny uddannelsesminister i stedet for Zahawi har Boris Johnson udpeget Michelle Donelan.

Også sundhedsminister Sajid Javid trak sig tirsdag fra sin post i protest mod Boris Johnsons måde at lede regeringen på.

Det skete, få minutter efter at finansminister Sunak havde meddelt sin beslutning. Javid bliver afløst af Steve Barclay på posten som sundhedsminister.

Mandefaldet i regeringen fortsætter sent tirsdag aften. Alex Chalk oplyser på Twitter, at han trækker sig fra den politisk udpegede post som næstkommanderende (Solicitor General) hos rigsadvokaten.

Det meddeler han i et brev til Boris Johnson. I brevet kritiserer han Johnsons håndtering af en række kontroversielle sager.

– Jeg er bange for, at tiden er inde til at få en ny leder, skriver Alex Chalk.

– Jeg er ked af at forlade et embede, som jeg har været glad for. Men premierministeren har brug for en Solicitor General, som kan stå inde for den kultur og kurs, Johnson har lagt. Jeg beklager, at det kan jeg ikke længere.

Kan blive dødsstødet for Johnsons regering

Ifølge nyhedsbureauet Reuters og flere andre internationale medier kan tirsdagens ministerfratrædelser vise sig at blive dødsstødet for den britiske regering. Den har tidligere været centrum for flere skandaler.

Blandt andet har Boris Johnson modtaget stor kritik for håndteringen af en sag om seksuelle krænkelser. Sagen involverer et parlamentsmedlem, der siden er trådt tilbage.

Johnson har været presset i månedsvis på grund af flere sager. Blandt andet har der været holdt fester i premierministerens embedsbolig i Downing Street 10 under coronanedlukningen i 2020.

Rishi Sunak, der ifølge medierapporter har haft flere sammenstød med Johnson på grund af uenighed om finanspolitikken, siger i forbindelse med sin fratræden, at “offentligheden forventer med rette, at regeringen opfører sig ordentligt, kompetent og seriøst”.

– Jeg mener, at disse standarder er værd at kæmpe for, og det er derfor, jeg træder tilbage, skriver Sunak i et tweet.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies