Seneste Danmarksnyheder

Taliban laver film om de hellige krigere: ‘Skal promovere sande islamiske værdier’

Charlie Chaplin og Godfather stirrer fra facaden på den lukkede kaffebiks i haven hos det statslige filmselskab Afghan Film.

Men de skal se langt efter deres tidligere direktør, den afghanske filmskaber Zahraa Karimi. Hun flygtede ud af landet, da Taliban overtog magten, og i hendes stol sidder nu en hellig kriger.

Javed Afghan har hængt det hvide Taliban-flag på væggen, og i klipperummet er hans medarbejdere ved at færdiggøre en dokumentar. Oven over dem hænger stadig plakater fra Titanic-filmen.

– Vi laver en dokumentar, der følger et døgn i en hellig krigers liv, siger Javed Afghan.

Han er fra Ghazni-provinsen sydvest for Kabul. Hans film- og medieerfaring stammer primært fra årene, hvor han kæmpede mod Nato-styrkerne og styrede Talibans lokalradio, ‘Shariaens Stemme’.

– Amerikanerne bombede radioen 13 gange. Selvom de påberåber sig ytringsfrihed, kunne de ikke tolerere vores lokalradio, siger Javed Afghan.

Taliban er over årene blevet misforstået af omverdenen og den afghanske befolkning, mener direktøren. Det er derfor, der i klipperummet flimrer billeder af tålmodige talibanere ved kontrolposter. For Afghan Film er ifølge talibaneren en vigtig kulturinstitution, der skal promovere de “sande islamiske værdier og den afghanske kultur”.

– Vi viser vores virkelige måde at opføre os på og vores etik, fortæller Javed Afghan og afviser at den kommende dokumentar bare er propaganda.

– Vi har medier, der tager fat i problemerne. Men der er ikke mange problemer at fokusere på, udover problemet med pigeskolerne som snart vil blive løst, påstår Javed Afghan med henvisning til, at Taliban endnu ikke har genåbnet Afghanistans pigeskoler fra 7-12. klasse.

Han nævner ikke, at de fleste uafhængige medier i Afghanistan er lukket eller blevet overtaget af Taliban.

Han viser rundt i lokalerne hos Afghan Film. Der hænger stadig en filmplakat og reklamerer for den tidligere direktør Zahraa Karimis dokumentar ‘Parlika – a portrait of a woman in men’s territory’.

– Har du set filmen? spørger jeg Javed.

– Nej, jeg har ikke haft tid til at se film de sidste to årtier. For at lave en stærk film, kræver det et budget. Hvis vi har budgettet, har vi masser af gode ideer, siger han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies