Seneste Danmarksnyheder

Tal lyver aldrig – eller gør de? Fortalelse fra von der Leyen skaber forvirring om ukrainske tabstal

Videoen blev lynhurtigt fjernet fra sociale medier, samtidig med at en talsperson fra Kommissionen efterfølgende trak i land på Twitter og beklagede “unøjagtigheden i tallene”.

– Estimatet baseret fra eksterne kilder skulle have angivet både dræbte og sårede og afspejle den russiske brutalitet, var forklaringen fra Dana Spinant, vicetalsperson for Europa-Kommissionen.

Præcist ukrainsk tabstal oplyses ikke

Tallene fra von der Leyen blev hurtigt afvist i Ukraine. Men afvisningen blev på bedste diplomatiske vis pænt pakket ind; Von der Leyen måtte have fortalt sig, men idet vurderingen kom fra en så internationalt højtstående person, var der ingen anden vej end at reagere.

Men, har man kunnet forstå på en anden af Zelenskyjs rådgivere, uofficielt ligger det ukrainske tabstal mellem 10-20.000. Sådan lød det i hvert fald i et interview med Oleksij Arestovytj, der samtidig slog fast, at selvom man er bekendt med det det præcise tal, bliver det ikke offentliggjort.

Forklaringen er ganske enkelt ifølge Arestovytj, at ved åbent at fremlægge tabstal kan det give fjenden inddirekte informationer, som kan bruges i strategisk planlægning.

At der er så stor usikkerhed om tabstal, er helt normal praksis, lyder det fra Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet.

– Det afviger ikke fra det, vi har set i andre krige. Det hænger sammen med, at man ikke vil afsløre overfor fjenden, hvor alvorlige tab man lider. Det kan måske afskrække fjenden mere, hvis man ikke fortæller, hvor mange mænd man har mistet. Det er set før, siger han.

I Rusland fortæller man om faldende moral

I Rusland har man ikke været sen til at gribe fat i forvirringen omkring det tal, EU-Kommissionsformanden anvendte.

Flere medier henviser til dem som et klart tegn på, at Ukraine forsøger at dække over de reelle tabstal. Eksempelvis rapporterer nyhedsbureauet Tass, at moralen efterfølgende er faldet så markant blandt de ukrainske tropper, at der er sket en stigning i både antallet af sabotører og ukrainske soldater, som forlader deres post.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies