Seneste Danmarksnyheder

Sverige har kurs mod rekord – bandedrab er rykket ud til mindre byer

Antallet af skuddræbte i Sverige har kurs mod en dyster rekord.

I år er 30 personer blevet skuddræbt i Sverige i perioden januar til maj, hvor tallet i de foregående år i gennemsnit har ligget på omkring 17 skuddræbte i samme periode.

Derfor frygter svensk politi, at rekorden på 47 skuddræbte på et år – sat i 2020 og tangeret i 2021 bliver passeret i løbet af sommeren og efteråret.

I blandt svenskerne er der ingen tvivl om, hvad udviklingen skyldes: Landets problem med bander af unge mænd, der bekriger hinanden.

“En allerede mørk situation har udviklet sig i en katastrofal retning,” konkluderede Oisín Cantwell, der er retspolitisk kommentator på den store svenske avis Aftonbladet, for nyligt i en klumme.

– Det er katastrofalt, fordi det er næsten dobbelt så mange, som er blevet dræbt af skydevåben i dette år, sammenlignet med ethvert andet år i løbet af de sidste år. Og de er næsten alle er banderelaterede drab, siger han.

Tre skuddrab i Kalmar

En ting er tal. Noget andet mennesker.

For eksempel den mand i 20’erne, der for tre uger siden en sen søndag aften blev fundet skuddræbt foran en skole.

Politiet mener, at den unge mand havde banderelationer.

Men skolen ligger ikke i en forstad til storbyer som Stockholm eller Göteborg.

Den ligger i Kalmar. En by ved den smålandske kyst, der er mindre en Viborg.

Alene i år har der været tre bandedrab i Kalmar, hvor Norrliden-banden ifølge politiet er del af en konflikt om narkotikamarkedet.

Det er nemlig sigende for den svenske udvikling, at bandeskyderierne er rykket fra forstæderne til mindre byer, fortæller David Sausdal, der er kriminolog ved Lunds Universitet.

– Det er en udvikling, som har været overraskende og tragisk, at det ikke bare er i forstæderne til storbyer som Stockholm, Göteborg eller Malmø, men at drabene nu foregår i Kalmar, Eskilstuna og Örebro – byer, som minder mere om Roskilde og Slagelse, fortæller han.

Hvor bandekonflikten i Danmark er mere koncentreret på enkelte store bander, er den i Sverige også kendetegnet ved et kompliceret “netværk” af mange bander.

Grafikken viser udviklingen i de skuddrab, der er banderelaterede:

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies