Seneste Danmarksnyheder

Svenske efterforskere finder rester af sprængstof og bekræfter sabotage på Nord Stream

Vigtig del af puslespillet

Med oplysningerne i dag bliver det slået fast, at der var tale om sabotage. Samtidig kan de rester, som blev fundet på havbunden, måske blive en vigtig brik, når puslespillet om, hvem der stod bag, skal lægges.

Det forklarer Hans Liwång, der er docent i forsvarssystemer ved det svenske Forsvarsuniversitet og forsker i marinesystemer ved Det Kongelige Tekniske Institut i Stockholm.

– Det, der er nyt her, er, at man bekræfter, at man har fundet fremmedlegemer med rester af sprængstof på.

– Vi ved ikke, hvad de her fremmedlegemer er, men det er rimeligt at antage, at der er tale om en del af sprængladningen. Det kan være små dele eller i bedste fald en del af udløsningsmekanismen. Det kan sige mere om, hvilken type sprængladning der blev brugt, og det kan være med til at lægge puslespillet, forklarer Hans Liwång.

Fire lækager

I slutningen af september blev der konstateret tre lækager på de to gasrørledninger, Nord Stream 1 og 2. Det stod senere klart, at der faktisk var tale om fire.

Lækagerne fandt sted i internationalt farvand ikke langt fra Bornholm, og den danske statsminister var en af dem, der hurtigt pegede på, at der var tale om bevidst sabotage.

– Det er myndighedernes vurdering, at der er tale om bevidste handlinger. Der er ikke tale om uheld, sagde Mette Frederiksen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies