Seneste Danmarksnyheder

Store protester på kæmpe fabrik i Kina – ansatte har været corona-indespærret i ugevis

– Fabrikken har siden manglet arbejdere, så man har hvervet en masse nye ind. Der er blevet lovet en masse til de her ansatte, der ikke er blevet indfriet. Nu ser vi dem så blande sig med de andre ansatte og tage til genmæle, siger Philip Róin.

Hverken selskabet Foxconn, som ejer fabrikken i Zhengzhou, eller de kinesiske myndigheder har kommenteret på urolighederne.

Eksplosiv stigning i smitte

Oprøret på iPhone-fabrikken er bare den seneste historie fra Kina, hvor landets skrappe coronapolitik er medvirkende til at sætte folks utilfredshed i lys lue.

Men det tyder ikke på, at der bliver mindre af den slags nedlukninger. Faktisk tager mange lokale myndigheder tilløb til at skrue op for de skrappe restriktioner.

Der er nemlig sket en eksplosiv stigning i antallet af smittede, og derfor bliver mere end 25.000 personer hver eneste dag testet positive for covid-19 i Kina for tiden.

Det fortæller Philip Róin.

– Den eksplosive smitte er centreret omkring tre større byer, deriblandt Beijing. Men myndighedernes problem er, at det er begyndt at sprede sig til hele landet. Og over 90 procent af de tilfælde, der bliver registreret, er tilfælde, hvor folk ikke viser tegn på, at de er syge. Og den eneste måde, man kan finde de tilfælde, det er at teste massivt.

Det kan man i de større byer, men det er der ikke penge eller infrastruktur til i de mindre byer, forklarer Philip Róin. Så myndighederne frygter, at antallet af tilfælde er større, end man kan se i de officielle smittetal.

Lempede restriktionerne i denne måned

Kineserne var ellers begyndt at se frem mod en hverdag uden at blive for påvirket af den hårde corona-politik.

Så sent som i denne måned blev restriktionerne nemlig lempet, fortæller DR’s korrespondent i Shanghai.

– Der blev præsenteret en plan med 20 punkter af Kinas svar på Kåre Mølbak (tidligere chef for Statens Serum Institut, red.), der var drejebogen for lempelsen af restriktionerne.

– Det har de lokale politikere rundt omkring i landet så tolket forskelligt – nogle har droppet at teste, nogle har droppet at sætte nære kontakter i isolation. Så har der, forudsigeligt nok, været en eksplosion i smitten. Og nu siger Kina-Kåre så i Beijing: “I har misforstået det fuldstændigt, så nu går vi i gang med at lukke ned igen.”

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies