Seneste Danmarksnyheder

Stor pride finder alligevel sted i Beograd, selvom regeringen aflyste den: ‘Vi gør det lidt med en klump i halsen’

Først skulle Beograd være vært. Så fik den serbiske præsident, Aleksandar Vucic, kolde fødder og sagde, at “prideparaden, eller hvad I kalder det”, vil blive aflyst. Men i dag finder paraden Europride alligevel sted.

Flere organisationer bag paraden i Beograd afleverede tidligere på ugen over 27.000 underskrifter mod aflysningen, og nu er meldingen fra arrangørerne, at paraden bliver til noget. Det sker, selvom politiet frygter, at der vil komme moddemonstrationer.

En af de danskere, der er taget til Europride i Beograd, er Søren Sønderstrup. Han bor delvist i Georgien og i København.

– Det er vigtigt at vise flaget og støtte op omkring de her bestræbelser på at sikre LGBT+-rettigheder i Serbien og i Balkan, siger han til P1 Morgen.

Demonstrationer mod paraden

Selvom Europride i år foregår i Serbien, og landets premierminister er lesbisk, fortæller flere seksuelle minoriteter, at de oplever trusler, vold og diskrimination.

Serbiens premierminister, Ana Brnabic, har tidligere gået forrest i paraden i Beograd. (Foto: ZORANA JEVTIC © Ritzau Scanpix)

I sidste uge var der tusindvis, der demonstrerede mod afholdelsen af Europride i Beograd. Tidligere har der også været moddemonstrationer, hvor der blandt andet blev holdt skilte med teksten: “Hold hænderne fra vores børn” og opfordringer til at beskytte familien som institution.

Også den serbiske ortodokse kirke har skældt ud. Ifølge BBC har en biskop sagt, at han vil forbande alle, der arrangerer og deltager i “sådan noget”.

Derfor er det også en halvnervøs Søren Sønderstrup, der i eftermiddag skal ud at gå i paraden.

– Vi gør det lidt med en klump i halsen. For hvad er det, vi skal ud at se og møde? Vi er jo ikke ude på at skade nogen. Vi gør det bare, fordi vi gerne vil have lov til at vise, hvem vi er, siger han.

I forbindelse med Europride i Beograd har han deltaget i en menneskerettighedskonference, hvor de skulle bære navneskilte. Men de blev rådet til ikke at vise sig med skiltene ude på gaden, fordi det kunne vække vrede blandt visse grupper i befolkningen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies