Seneste Danmarksnyheder

Status på midtvejsvalget i USA: ‘Det er så tæt, at det vil tage tid’

I Nevada er de lidt længere med stemmeoptællingen, og her deler mindre end 20.000 stemmer Demokraternes siddende senator, Catherine Cortez Masto, og republikanske Adam Laxalt. 83 procent af stemmerne er optalt.

Den sidste stat, som lige nu tager meget opmærksomhed, er Georgia. For her endte ingen kandidater med over 50 procent af stemmerne, og derfor skal staten til omvalg. Og det sker først den 6. december i år.

Hvem løber med flertallet?

Inden amerikanerne gik til valg i tirsdags, havde Demokraterne flertal i begge Kongressens kamre. Nu tyder noget på, at Republikanerne kan overtage kontrollen med i hvert fald Repræsentanternes hus.

Lige nu står Republikanerne til at få 207 sæder i det ene kammer, Repræsentanternes Hus, mens Demokraterne står til 184. Selvom ingen af de to har flertal endnu, da det kræver 218 sæder, hælder det dog til den republikanske side.

– Her er stemmerne fordelt så ligeligt mellem de to partiers kandidater, at det kan tage uger måske en måned, inden de sidste pladser i Huset er fordelt. Derfor er det for tidligt at sige, hvilket parti der vil ende med at kontrollere Repræsentanternes Hus, siger Steffen Kretz.

– Historisk har partiet i opposition altid vundet stort netop i Repræsentanternes Hus. At republikanerne ikke gjorde det denne gang, skyldes at amerikanerne i stor stil afviste partiets mest ekstremistiske og Trump-støttede kandidater.

I Senatet, der er det andet kammer, er det stort set dødt løb. Republikanerne er to senatssæder fra flertal. Det samme er Demokraterne, men her blivet det lidt mere kringlet.

Får de flertal i Nevada og Arizona, har de 50 sæder i Senatet. Men det vil samtidig betyde, at Republikanerne også står til 50 sæder, da det samlede antal i Senatet er 100 sæder.

Det betyder dog ikke, at løbet er kørt. For i det tilfælde kan Kamala Harris, vicepræsident i USA og præsident i Senatet, træde til og bruge sin stemme til at sikre det sidste sæde til Demokraterne – og dermed kontrollen i Senatet.

Hvis udfaldet af Arizona og Nevada bliver én til hver fløj, bliver omvalget i Georgia afgørende. Og det betyder, at vi skal vente endnu længere på et resultat – nemlig indtil den 6. december.

Ny præsidentkandidat på banen

Et stort emne efter midtvejsvalget er det kommende præsidentvalg i 2024, hvor der i stor stil spekuleres i, hvem der stiller op for de to partier.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies