Seneste Danmarksnyheder

Sociolog: Demonstranter kan ikke spises af med symbolsk nedlægning af moralpoliti. De kræver revolution

Men det er slet ikke nok for de iranske demonstranter, vurderer dansk-iransk sociolog og forfatter Aydin Soei.

– Vi har aldrig set så store demonstrationer før, og dem, der demonstrerer i gaderne, har for længst bevæget sig ud over grænsen for det, de vil acceptere via reformer. De vil have systemskifte og en revolution, siger han.

Protesterne blev udløst af, at en 22-årig kvinde døde efter at have været i moralpolitiets varetægt. Hun blev tilbageholdt, fordi hendes hår ifølge moralpolitiet ikke var dækket ordentligt til.

Siden har der været store demonstrationer i Iran – nogle af de største mod landets præstestyre, siden det indtog magten efter en revolution i 1979.

Aydin Soei mener også, det iranske præstestyre ikke har været i en så stor krise i dets godt 40 år lange levetid, som det er i øjeblikket.

Strenge regler består

Irans statsadvokat siger, at den dømmende autoritet vil fortsætte med at overvåge befolkningens adfærd.

Derfor kommer nedlæggelsen formentlig heller ikke til at have betydning i praksis, mener Aydin Soei.

– Det at regulere kvinders påklædning har eksisteret før moralpolitiet blev indført i midten af 00’erne, og vil også eksistere efter moralpolitiet er opløst.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies