Seneste Danmarksnyheder

Slaget om Donbas er en artilleri-krig: ‘Alt omkring dig ryster – selv dine indvolde’, fortæller dansk veteran

Han var af sted som konstabel med hold 4 i Kroatien fra august 1993 til februar 1994 som led i FN-indsatsen UNPROFOR. Han oplevede, at serbisk artilleri sendte granater mod dem, hvis de befandt sig mellem serberne og deres mål.

– Du hører ikke affyringen, for den foregår måske tyve kilometer væk. Så den første gang, du bliver opmærksom på, at du er under artilleriangreb, er, når granaterne slår ned, og fragmenterne flyver om hovedet på dig.

– I starten ligger man bare og ryster, og siger til sig selv, at “det her er den dårligste idé, du nogensinde har fået, for nu dør du”, siger Claus Stenberg.

‘Du er så magtesløs’

Foruden følelsen af trykbølger i dine tarme, og sprængkraften, der kan forvandle en træstump til et livsfarligt fragment, så adskiller artilleri sig også fra rifler og maskingeværer på en anden måde.

– Hvis en serber skyder på dig med et maskingevær, så kan du skyde igen eller tilkalde morterild eller flystøtte. Du har ligesom en palette af handlemuligheder. Det kan du ikke mod artilleri.

Claus Stenberg iført den karakteristisk blå baret. (Foto: (privatfoto) © (Privatfoto))

– Du er så magtesløs, når du rammes af artilleri. Det føles virkelig som feje hold, fortæller Claus Stenberg.

Han blev aldrig selv såret i de mange angreb på danske styrker. Alligevel udviklede han som en lang række andre danske Balkan-veteraner PTSD, da han kom hjem.

Noget han ikke tøver med at give den hårde artilleribeskydning en del af skylden for.

– Der var beskydninger, hvor de skød efter militære mål, og så var der deres terrorskydninger, der skulle stresse os. Det er jo det, der har givet mange af os PTSD, efter vi kom hjem. Man går jo hele tiden og kigger op og lytter efter de her hvislelyde, når de rammer.

– Frygtkontakten bliver presset i bund så hårdt, at når du kommer hjem og fjerner fingeren igen, sidder knappen fast, fortæller han.

Hjælp på vej til Donbas

De ukrainske styrker kan dog måske begynde at se en ende på “de feje hold”, når det kommer til artillerikrigen om Donbas.

Både Storbritannien og USA har nemlig besluttet at sende langtrækkende, avancerede missiler til Ukraine. Missilsystemerne vil give ukrainerne en artillerirækkevidde på op mod 80 kilometer.

Og det er dårligt nyt for russerne.

– Nu får Ukraine noget, der har længere rækkevidde og er meget bedre end det, russerne kan hive frem. Og så er det nu ukrainerne, der i sikkerhed kan stå og skyde på russerne.

– Det er bestemt en bekymring hos russerne, siger Anders Puck Nielsen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies