Sidste mandag stævnede det første skib læsset med korn ud af Odesa i Ukraine for at sejle til Tyrkiet og derfra forsyne verden med en brøkdel af de 20 millioner ton korn, der har været fanget i Ukraine siden Ruslands invasion af landet.
Det kan lade sig gøre på grund af den aftale om eksport af hvede, som blev indgået mellem Rusland og Ukraine den 22. juli.
Flere eksperter pegede dog dengang på, at aftalen kunne blive mødt af en lang række udfordringer, der kunne gøre eksporten ud af Ukraine voldsomt besværlig.
Det handler om psykologi
Men her en uge efter det første skib med korn sejlede fra Ukraine, ser det altså ud til, at eksporten går nogenlunde efter planen.
Og det er egentlig godt nyt for forbrugere i hele verden, der har skulle vænne sig til markant højere fødevarepriser, siger Palle Jakobsen, der er markedsanalytiker hos landbrugsvirksomheden Agrocom.
– Jeg tror, at priserne vil stoppe med at stige, måske endda få dem til at falde en my, siger han.
Den ukrainske minister for infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, har delt et billede af de fire skibe, der søndag sejlede fra Ukraine. Ifølge ham er der 170.000 ton landbrugsvare ombord.
Men i virkeligheden handler det lige nu ikke så meget om det korn, der ligger i lasten på skibene.
– Jeg tror dybest set ikke, at det handler om volumen, eller hvor mange skibe der afgår. Jeg tror, det handler om, at markedet ser, at det her fungerer, og at der kommer korn ud fra Ukraine, siger Palle Jakobsen.
Forbrugerne er ikke de største vindere
For lige nu høstes der faktisk millioner af ton korn andre steder i verden. Det, kombineret med kornflowet ud af Ukraine, vil presse sælgerne til at sende kornet på markedet, forklarer Palle Jakobsen.
– Forløber eksporten ud af Ukraine uden udfordringer, vil sælgerne miste troen på højere priser, og så vil de sælge med pres på priserne til følge. Så det handler rigtig meget om psykologi.
– Og bare det, at man har set skibe sejle afsted i weekenden, tror jeg, man vil kunne se en effekt på markedet af i dag, lyder det.
Men dem, der først og fremmest kommer til at nyde godt af kornsejlingerne fra Ukraine, er ikke forbrugerne, slår Palle Jakobsen fast.
– Prisfaldet vil først og fremmest havne i lommerne på mellemleddene mellem landmændene og forbrugeren.
Putins allierede mangler korn
Vejen ud af de ukrainske havne til det såkaldte overvågningscenter i Istanbul, hvor skibene inspiceres, inden de sendes videre ud i verden, er dog ikke uden fare. Dels ligger tusindvis af havminer omkring de ukrainske havnebyer, dels blev Odesa ramt af to missiler under et døgn efter aftalen var indgået.
Russerne afviste at stå bag angrebet.
Ifølge aftalen er Rusland gået med til ikke at angribe havne, mens kornskibe er i transit. Og Putin har da også en god grund til at holde ruten åben, mener Palle Jakobsen.
– Jeg tror, at det er vigtigt for Putin at vise sine allierede i udviklingslande og andre steder, at han lader kornet flyde lidt friere. Mange af hans allierede er storimportører af korn, så det er en fordel for dem, at der kommer mere korn på markedet.
– De totalitære stater som for eksempel præstestyret i Iran ved også godt, at det kan skabe problemer og uro i befolkningen, hvis de ikke har råd til mad. Så kan de i sidste ende vælte styret.
Kornaftalen er gældende i 120 dage.