Seneste Danmarksnyheder

Skal du flyve på sommerferie lige om lidt? Så skal du nok ikke læse denne artikel

Den moderne flyrejsemodel med høj volumen og lave priser ligner ikke, at den kan håndteres af det sparsomme personale og de sparsommelige selskaber. For eksempel meddeler lavprisgiganten easyJet i dag, at man aflyser hundredvis af sommerflyvninger, og strejkekasserne er fulde og klar til brug i Belgien, Spanien, Frankrig og Skandinavien, herunder også Danmark.

Ikke mindre end 1.000 piloter, der normalt sidder i cockpittet i SAS’ fly, truer med at gå i strejke fra den 29. juni. Det drejer sig om piloter fra Norge, Sverige og Danmark.

Jacob Pedersen, lufthavnsanalytiker, Sydbank, var der virkelig ingen i flybranchen, der kunne forudse, at folk efter en pandemi, hvor man ikke kunne rejse, havde opbygget stor rejselyst?

– Svaret er nok nej. De planer, som fly har haft for i år, viser, at langt størstedelen har planlagt mindre aktivitet i sommeren ’22 end sommeren ’19. Det tager tid at sikkerhedsgodkende personale, det tager tid at gentræne piloter, der ikke har fløjet under pandemien – og den træning kræver i øvrigt, at du har fly på vingerne – og så er der bare rigtig mange ansatte, der har fået andet at lave.

Skal vi så bare forvente køer og aflysninger?

Ja, det kommer vi til at se. Lige nu er der flyselskaber på stribe, der aflyser flyvninger. Senest i dag er det easyJet, der har skåret syv procent af årets flyvninger. Det handler især om de skrappe kompensationsregler, der giver store udgifter, hvis man ikke kommer afsted til tiden – og når man kigger ind i en sommer med de udfordringer, der er i branchen, er det lettere og billigere at aflyse nu.

Hvor skal man flyve hen, og hvem skal man flyve med, hvis man vil være sikker på, at man kommer afsted, og at man får bagagen med?

– Det tør jeg ikke spå om. Men man kigger ind på en sektor, der ikke har haft noget at lave i halvandet år, hvor der nu er ekstremt travlt og ikke nok hænder. Det skal nok gå op, men man skal nok forberede sig på asen og masen og lange køer. Måske man lige skal tælle til 5.000 en gang imellem, inden man er fremme ved drømmedestinationen.

Der har de seneste uger hersket kaotiske tilstande i flere britiske lufthavne. Se de lange køer i Luton Lufthavn i Bedfordshire her:

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies