Seneste Danmarksnyheder

Russiske Wagner-lejesoldater går viralt på Tiktok: Brutal henrettelse vist 900.000 gange | Nyheder | DR

Det populære sociale medie TikTok er mest kendt for sjov og dansevideoer – og ofte henvendt til børn.

Men mediet er i høj grad også blevet brugt til at promovere og hylde russiske lejesoldater fra den ekstremt brutale Wagner-gruppe, der blandt andet opererer i Ukraine.

Ifølge det amerikanske medie NewsGuard, der afdækker misinformation på internettet, er videoer med Wagner-soldater samlet blevet set mere end en milliard gange på TikTok.

160 videoer, der lå på TikTok, “hentyder til, viser eller glorificerer” ifølge NewsGuard voldshandlinger begået af Wagner-soldater. 14 videoer viste angiveligt den ekstremt brutale henrettelse af den tidligere Wagner-soldat, Jevgenij Nuzhin, der tilsyneladende blev slået ihjel med en hammer, mens hans hovede var tapet fast til en mursten.

En TikTok-video af Nuzhins henrettelse er blevet set mere end 900.000 gange på TikTok, inden den blev fjernet.

Jevgenij Nuzhin blev taget til fange i Ukraine, hvor han var udsendt, men siden kommet til Rusland i en fangeudveksling. Herefter blev han tilsyneladende henrettet af Wagner-gruppen.

– Han er en forræder. Russere kan lugte forræderi, lød det dengang fra gruppens stifter, Jevgenij Prigozjin, der er én af præsident Vladimir Putins tætteste allierede.

Videoerne er nu blevet fjernet fra TikTok, oplyser en talsperson.

– Der er ikke plads til hadefuldt eller voldeligt indhold på vores platform, skriver TikTok til NewsGuard.

TikTok blev lanceret i 2016 og er i dag et af verdens mest populære sociale medier. Det er ejet af det kinesiske firma ByteDance.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies